Korrupciós ügy

2024.04.11. 14:55

Pénzmosás miatt emelt vádat az ügyészség Vancsura István, kecskeméti ellenzéki képviselő ellen

Nagyszabású korrupciós ügyben vádlott a kecskeméti Vancsura István ügyvéd, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) a Demokratikus Koalíció (DK) az LMP - Magyarország Zöld Pártja alkotta Szövetség a Hírös Városért Egyesület önkormányzati képviselője, aki a júniusi helyi választáson a Máriaváros-Belvárost érintő körzetben indul. Az ügyészség hét év börtönt ajánlott tárgyalás nélkül a pénzmosással vádolt Vancsurának, aki szerint a vád alaptalan, koncepciós eljárás zajlik ellene – számolt be róla csütörtökön a Hírösvény.hu.

Horváth Péter

A Hírösvény cikkében olvasható, hogy 54 ember ellen emelt vádat a Központi Nyomozó főügyészség a közelmúltban, többségében pénzügyminisztériumi dolgozók ellen, akik korrupciós hálózatot alkottak pályázatírókkal, projektmenedzserekkel, pályázó cégekkel, amelynek lényege az volt, hogy a minisztériumi alkalmazottak milliós kenőpénzekért intézték a nyertes pályázatokat, illetve a rájuk kedvező elszámolási ellenőrzéseket.

Dr. Vancsura István
Fotó: Tapodi Kálmán / archív-felvétel

Az ügy vádlottjai között – ötvenkettedrendűként – feltűnik Vancsura István ügyvéd, a Szövetség a Hírös Városért egyesület önkormányzati képviselőjének neve – emeli ki a Hírösvény. A korábban momentumos politikus az elsőrendű vádlott gyerekkori barátja, mindketten Tiszaalpárról származnak.

Mint arról annak idején beszámoltunk, 2022. május 17-én összehangolt akció keretében házkutatást tartott a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Főosztálya Vancsura István otthonában és az ügyvédi irodájában, majd a Központi Nyomozó Főügyészség hallgatta ki.

A Hírösvény értesülései szerint pénzmosással vádolja az ügyészség Vancsurát. A vádhatóság szerint ő segédkezett a pénzügyminisztériumi tisztségviselő korrupciós pénzének tisztára mosásában, mivel ő szerkesztette annak a két lakásnak az adásvételi szerződését, amely a kétes eredetű forrásból származott és nem ellenőrizte le a nagy összegű készpénz eredetét.

Emellett ellenjegyzett egy olyan dokumentumot, melyet a 108 millió forint legalizálására készítettek, miszerint az első rendű vádlott azt a nyugdíjas, korábban Tiszaalpáron fogorvosként dolgozó édesanyja gyűjtötte össze neki a hálapénzből. Mindezekért tárgyalás nélkül 7 év letöltendő börtönbüntetést ajánlott az ügyészség Vancsurának, akit emiatt az ügyvédi tevékenység végzése alól is felfüggesztettek – olvasható a Hírösvény beszámolójában.

A portál megkereste a képviselőt, aki elmondta: alaptalan és koncepciós a vád ellene, de sajnos a magyar büntetőeljárási törvény szerint nem támadhatja meg a vádat, végig kell ülnie a tárgyalássorozatot, hogy megvédhesse az igazát, miközben alapvető tény és azonnal bizonyítható: nem jegyzett ellen olyan okiratot, amit az ügyészség állít. Hozzátette: miért kellett volna ellenőriznie a pénz eredetét, amikor erre nem ad konkrét utasítást az ügyvédi törvény, azt csak magas kockázat esetén lett volna kötelessége jelenteni, miközben a barátja és a családja jómódú, és az is kiderül a vádiratból, hogy a korrupciós ügyről nem tudott semmi, ahhoz semmi köze nem volt – szól Vancsura István válasza.

Megkerestük a Szövetség a Hírös Városért Egyesületet, akik az együttműködő ellenzéki pártokkal közösen a következő közleményt juttatták el szerkesztőségünkhöz. „A Szövetség a Hírös Városért Egyesületet és az együttműködő ellenzéki pártokat dr. Vancsura István önkormányzati képviselő és képviselőjelölt már az ügy korábbi szakaszában tájékoztatta – az általa koncepciósnak nevezett, hamis és jogellenes vád alapján – ellene indult büntető eljárásról. A magyar büntetőjog biztosítja az ártatlanság vélelmét és mi hiszünk abban, hogy dr. Vancsura István a hivatkozott ügyben ártatlan, így bizalmunk töretlen az irányában.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában