Bűncselekmény

2024.04.09. 11:19

Reagált a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye a szexuális visszaélésre

Négy kisfiúval folytatott szexuális viszonyt egy egyházi szolgálatban álló férfi, az üggyel kapcsolatban megszólalt a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye is.

Baon.hu

Mint arról beszámoltunk, a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség többrendbeli, hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve elkövetett szexuális visszaélés miatt vádat emelt azzal a korábban egyházi szolgálatban állt férfival szemben, aki a hittan csoportjába illetve általa vezetett más, ifjúsági közösségbe járó fiúgyermekekkel szexuális kapcsolatot folytatott.

szexuális visszaélés, bűnügy, Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye
aReagált a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye a szexuális visszaélésre
Forrás: kalocsaiertektar.hu

Az üggyel kapcsolatban a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye is megszólalt.

Sajtóközleményükben kifejtik, hogy a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye 2023. március 6-án beszámolt arról, hogy a Gyermek- és Ifjúságvédelmi Szolgálatához bejelentés érkezett a főegyházmegye egy papjával szemben. Mint írják, a feljelentés alapján Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek az érintett klerikust azonnal eltávolította a lelkipásztori szolgálatból és késedelem nélkül előzetes vizsgálat lefolytatását kezdeményezte. Mivel klerikus által kiskorú sérelmére elkövetett szexuális visszaélés büntetendő cselekményének gyanúja merült fel, ezért a főegyházmegye a vizsgálat teljes anyagát, beleértve az áldozatok, tanúk és magának az elkövetően a meghallgatásáról szóló dokumentumokat, az illetékes vatikáni Hittani Dikasztériumnak továbbította. Ezzel párhuzamosan az Érseki Hivatal rendőrségi feljelentést is tett az a szóban forgó bűncselekmény gyanúja miatt és a későbbiekben is teljes körűen együttműködött a nyomozóhatósággal – áll a közleményben.

Hozzáteszik: az illetékes szentszéki hivatal ezt követően arról értesítette a főegyházmegyét, hogy Ferenc pápa 2023. szeptember 25-én hozott döntésével, azonnali hatállyal elbocsájtotta az elkövetőt a papi állapotból. Ezzel egyházi szempontból a legsúlyosabb büntetés került kiszabásra.

A főegyházmegye közleményében kiemeli, hogy az érintettek támogatására a Kecskeméten működő Reménység Háza Lelkigondozói és Mentálhigiénés Tanácsadó Szolgálat felkészült munkatársakkal továbbra is rendelkezésre áll.

– A Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye ismételten szeretné kifejezni megdöbbenését az események miatt, valamint biztosítja együttérzéséről az érintetteket, és imádkozik az okozott sebek mielőbbi gyógyulásáért – zárul a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye közleménye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában