Szent Balázs Katolikus Általános Iskola

2024.03.06. 18:13

A tudatos közlekedés, a baleset- és bűnmegelőzés volt a bajai oktatás témája – galériával

Új szemléletű oktatás, képzés zajlott a Szent Balázs Katolikus Általános Iskolában március harmadikán a délutáni órákban. Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a gyermekek testi-lelki egészségének megóvására, a tudatos közlekedésre, a baleset- és bűnmegelőzés témákra. Az Országos Polgárőrszövetség pályázat útján nyert támogatást Magyarország területére, a megyei jogú városokban bűnmegelőzési képzések tartására a diákok részére.

Márton Anna

Bíró Györgyi Anna igazgatónő hírportálunknak elmondta, hogy az iskola nagy hangsúlyt fektet a baleset és bűnmegelőzésre. Az idei tanévben több szakembert hívtak meg e témakörökben, akik előadásokat tartottak a gyermekeknek. Szó volt a biztonságos internet- és telefonhasználatról, a személyiségi jogok védelme is témája volt az előző előadásoknak. Gyermekpszichológus, drámapedagógus tartott előadást, foglalkozást és a rendőrség kötelékéből is érkeztek szakemberek.

bűnmegelőzés, balesetmegelőzés, előadás, közlekedés
Az iskola nagy hangsúlyt fektet a baleset és bűnmegelőzésre
Fotó: Márton Anna

– Intézményünk nagy hangsúlyt fektet a gyermekek testi-lelki egészségének megóvására, ezért külön örömünkre szolgált, hogy iskolánkra esett a választása a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelemnek, örömmel adtunk helyet a balesetvédelmi és bűnmegelőzési, gyerekeknek szóló előadásoknak – hangsúlyozta Bíró Györgyi Anna.

Az Országos Polgárőrszövetség a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet pályázat útján nyert támogatást Magyarország területére a megyei jogú városokban bűnmegelőzési képzések tartására a diákok részére. Bajáról a Szent Balázs Általános Iskola került be a programba.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság baleset megelőzési munkatársai, illetve a Bajai Rendőrkapitányság balesetmegelőzési munkatársa tartotta az előadásokat a gyermekek részére. Kiosztottak a témához kapcsolódó ismertető anyagokat is. 

Dr. Fekecs Dénes a Bács-Kiskun Vármegyei Polgárőrszövetség elnöke hangsúlyozta: – A tudatos közlekedésre szeretnénk nevelni a gyermekeket. Szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a gyermekek biztonságosan közlekedjenek. Felhívjuk a figyelmet a különböző veszélyhelyzetekre és azoknak a kezelésére, természetesen a bűnmegelőzés témakörére is.

Komplex megelőzési előadást tartottak  a gyermekeket érintő problémákkal kapcsolatban

Bozóné Sós Mariann rendőr alezredes, kiemelt előadó a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa komplex megelőzési előadást tartott azokról a dolgokról ami a gyermekeket érinti. Az előadó törekedett arra, hogy újszerű és figyelemfelhívó legyen a programja, másrészt üzeneteket is küldött a gyermekek számára, egyebek mellett azzal kapcsolatban, hogy melyek azok a veszélyhelyzetek, amelyeket ki kell kerülni annak érdekében, hogy biztonságban legyenek a gyermekek. Szó volt az iskolán belüli erőszakról és az intézményen kívüli problémákról. Olyan helyzetekről, amikor már nincs körülöttük szakszemélyzet, nem látható, hogy ők mit csinálnak, és ott rendezik le egymás között a problémás helyzetet. Szó volt a kábítószer-használatról, arról, hogy vannak olyan kábítószerek, amelyek nagyon komoly veszélyt jelentenek. Akár bele is lehet halni.

– Beszéltem azokról akik kábítószert használnak és más tudatállapotba kerülnek, és ha ezeket az érzeteiket elmondják, tudják a gyerekek, hogy ez egy hamis dolog, egy illúzió. Ez nem egy valóság, és fontos, hogy ne legyen követendő minta, főként ez a célunk – mondta a baon.hu-nak a szakember.

Az alkoholfogyasztásról és a dohányzás hatásairól is beszélt a szakember a gyermekeknek

A szakember hangsúlyozta, hogy ha a gyermek otthon látja, hogy a szülők alkoholt fogyasztanak, akkor megtörténhet, hogy ideje korán megismertetik a gyerekkel az alkoholt, vagy engedékenyebbek az itallal szemben. A gyermek önmaga kíváncsisága fogja addig vezetni, hogy egy titkolt pillanatban belekóstol az alkoholba. Lehet ez hasonlóképpen a dohányzás tekintetében is. Már óvodás korban megfigyelhető, hogy a gyermekek érzékenyek a dohányzásra. Izgatja őket, hogy a felnőtt mit csinál és kipróbálják ugyanazt.

– Az ovisok összegyűjtik a csikkeket és azokat próbálják úgy használni mint a felnőttek. Nagyon sok minden előfordul. Aztán ahogy egyre nagyobbak, megtörténik az az eset, hogy otthonról hoznak el tablettát, amit ők megtalálnak éppen és azt állítják, hogy kábítószer van náluk. Ráveszik társaikat, hogy próbálják ki, mert nagyon jó lesz. Ezt jó heccnek tartják, hogy a másikat bebolondítják, de ezeknek nagyon komoly következményei lehetnek, annak a gyermeknek az egészségére akit palira vettek – mondta Bozóné Sós Marianna rendőr alezredes. Ezt követően szó volt a nagyoknál a szórakozóhelyekről, ahol a drogokhoz juthatnak, ezek kipróbálásáról és használatáról is említést tett az előadó. Nem egyenruhában érkezett a szakember, csak formaruhát öltött magára, hogy közelebb tudjon kerülni a gyerekekhez.

A körzet önkormányzati képviselője is fontosnak tartja a megelőzést

Rácz Péter a körzet önkormányzati képviselője (Fidesz-KDNP) és jelöltje is részt vett az eseményen, kiemelte a rendezvény fontosságát: ma nagyon sok csapda van, a felnőtteket is becsapják, nem csak a gyerekeket. Fel kell őket készíteni arra, hogy a felgyorsult világunkban az informatikai csalások között rengeteg dolog van, ami nekik csapda lehet a bűnmegelőzésben. Fontos, hogy ezek elé menjünk, ne utólag keseregjünk, ha valakit becsaptak, vagy megvezettek. A közlekedéssel kapcsolatban pedig úgy gondolom, hogy nagyon sok gyermek áttért a rollerekre, elektromos eszközökre, el kell nekik magyarázni, hogy mit szabad, mit nem. Otthon nem biztos, hogy mindenki megkapja a kellő felkészítést erre. Ez a program nagyon jó lehetőség arra, hogy felkészítsék a gyerekeket a biztonságos közlekedésre, az alapszabályokra. Egyebek mellett arra is fel kell hívni a figyelmüket, hogy fejhallgatóval ne lépjenek a zebrára. A lényeg, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy veszélyes üzem a közlekedés és az abban aktív résztvevő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában