Évértékelő

2024.03.21. 09:18

Katasztrófavédelem: tűzoltó laktanya épült Kecskeméten és gyarapodott a járműpark

A Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kedden tartotta meg évértékelő, feladat-meghatározó állománygyűlését. A rendezvényen a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő képviselte. Az állománygyűlésen a társ- és együttműködő szervezetek vezetői, a főfelügyelők, a kirendeltségvezetők, a tűzoltóparancsnokok, valamint az igazgatóság tiszti állománya vett részt – számolt be honlapján a vármegyei katasztrófavédelem.

Tapodi Kálmán

Az állománygyűlésen Huszár Tibor tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója évértékelő beszédében szakterületenként részletes tájékoztatást adott a tavalyi évben elvégzett feladatokról. Az ezredes a tűzoltói beavatkozásokat érintő statisztikák tükrében szólt arról, hogy a tűzoltó vonulások száma az elmúlt öt év összevetésében a második legmagasabb volt a tavalyi évben.

katasztrófavédelem, évértékelés, összegés
Évértékelő állománygyűlés Kecskeméten
Fotó: Kovács Andrea

Mint írták: a klímaváltozás miatt növekedett a szélsőséges időjárási események száma, melynek következtében a műszaki mentések száma évről-évre meghaladja a tűzesetekét. Továbbá beszélt az önkéntes tűzoltók beavatkozásoknál való szerepvállalásáról és a központi pályázatokon való eredményességükről. 

Az igazgató kitért a határozott és következetes integrált hatósági munkára, amelyben szerepet kap a lakosság és az ügyfelek előzetes tájékoztatása mellett az ellenőrzése, valamint a káreseményeket követő elemző munka is. Az ezredes mindemellett szólt az igazgatóságot érintő korszerűsítésekről és fejlesztésekről is. 

A múlt év legjelentősebb beruházásai közül kiemelkedett a több mint 5 milliárd forintból megépült új kecskeméti tűzoltólaktanya, amelynek ünnepélyes átadója október 17-én volt. A város déli részén, zöldmezős beruházás keretében létesült modern épületegyüttesben a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság, a kecskeméti katasztrófavédelmi kirendeltség és a hivatásos tűzoltó-parancsnokság kapott helyet. 

Mint elhangzott: a tavalyi  év végén igazgatóság gépjárműparkja két új komplex tűzoltógépjármű-fecskendővel és egy terepjáróval bővült. 

Az egyik gépjárműfecskendő a kecskeméti, a másik a kiskőrösi hivatásos tűzoltó-parancsnokságon, míg a Volkswagen Amarok terepjáró a katasztrófavédelmi igazgatóságon állt szolgálatba.

Az értékelés végén Huszár Tibor köszönetet mondott az állománynak a felkészült, pontos munkavégzésért, a társszervek megjelent képviselőinek pedig a sikeres együttműködésért. Ezt követően dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok tolmácsolta dr. Pintér Sándor belügyminiszter, dr. Bolcsik Zoltán rendészeti államtitkár, és dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató köszönetét az elvégzett eredményes és hatékony munkáért. A dandártábornok beszédében kitért az árvizekre történő felkészülés fontosságára, a magas színvonalú megelőző tűzvédelmi tevékenységre, a lakosság öngondoskodási képességének további erősítésére, valamint hangsúlyozta az együttműködés fontosságát az önkéntesekkel. A 2024-es év feladatai közül a tábornok szólt az országos gyakorlatokról, valamint az EU elnökséggel kapcsolatos katasztrófavédelmi feladatokra is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában