Kecskemét / Szarvas

2024.01.31. 09:45

Vádemelés: több Kecskemét környékén élőt is becsapott a furfangos internetes csaló

A Kecskeméti Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás és személyes adattal visszaélés miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető előreutalással műszaki cikkeket hirdetett csalárd módon eladásra, majd vevőként jelentkezett mások hirdetéseire azért, hogy az így megismert bankszámláikra utaltassa a becsapott vevőitől kicsalt összeget. A pénzhez úgy jutott hozzá, hogy a vétlen hirdetőktől általa megvásárolt áru átvételekor tévedésre hivatkozva a „túlfizetést” készpénzben visszakérte, míg saját hirdetéseinek vevői áru és pénz híján hoppon maradtak.

Baon.hu

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A vád szerint a szarvasi férfi az alábbi módszert találta ki az internetes hirdetéseire jelentkezők pénzének megszerzése érdekében. Három férfi személyi igazolványának és lakcímkártyájának másolatát megszerezve, az adataik jogosulatlan felhasználásával 2021 novembere és 2022 októbere között különböző hirdetési felületeken álprofilokat hozott létre. itt valótlanul több százezer forint értékű műszaki cikkeket, mobiltelefonokat és játékkonzolokat hirdetett meg eladásra a vételár előrefizetése mellett. A vádlott a hirdetésekre szerte az országból vevőként jelentkező sértettek részére – a kiléte igazolása és a bizalmuk elnyerése érdekében – a vásárlással kapcsolatos egyeztetések során e-mailben elküldte a más nevére szóló okmányok másolatait is – derül ki a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség közleményéből.

Sikeres tranzakcióról küldött kép
Fotó: Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség

Ezzel egyidejűleg a csaló vevőként jelentkezett különböző Kecskemét környéki eladók – övénél jóval kisebb összegű – hirdetéseire. A tőlük megszerzett bankszámlákat ezután a sajátjaként adta meg a csalárd hirdetéseire jelentkező vevőinek annak érdekében, hogy a vételárat oda utalják. A vádlott a becsapott vevőitől érkező, nagyobb összegek jóváírásakor a kisebb értékű terméket hirdetőknek utóbb téves utalásra hivatkozott és rávette őket arra, hogy a kifizetett áru átadásakor a „túlfizetést” is adják oda neki készpénzben. Saját hirdetéseinek vevői pedig áru és pénz hiányában hoppon maradtak.

Néhány esetben nem jött be a számítása, mert a csekélyebb értékű terméket hirdető eladó a túlfizetést észlelve az összeget visszautalta a küldő fél – valójában a vádlott áldozatául esett vevőjelölt – bankszámlájára. Előfordult, hogy a trükkbe tudtán kívül bevont hirdető megtagadta a „téves utalás” összegének készpénzben való visszajuttatását, ennek köszönhetően azt a számláján a nyomozók le tudták foglalni és a sértett visszakapta a pénzét.

A vádlott üzenetváltása az egyik vevővel
Fotó: Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség

Összesen harmincan estek a vádlott áldozatául, többségük kérte a kárának megtérítését.

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és személyes adattal visszaélés vétségével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza.

Bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában