Határvédelem

2023.10.28. 08:13

Egy ukrán embercsempészt fogott el a rendőrség Zsanán

A szolgálatot teljesítő rendőrök pénteken összesen 538 határsértőt tartóztattak fel és 242 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskun vármegyében, két esetben összesen 45 határsértőt tartóztattak fel Zsana közigazgatási területén – írja a police.hu.   

Csongrád-Csanád vármegyében, 11 esetben összesen 438 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom, Röszke, Szeged és Szeged-Gyálarét közigazgatási területén.  

Győr-Moson-Sopron vármegyében 17, Vas vármegyében 38 határsértőt tartóztattak fel. 

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, marokkói, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos -magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Magyarország területén pénteken embercsempészés miatt három ember ellen indult büntetőeljárás.

Ásotthalom közigazgatási területén, pénteken 17 óra 45 perckor a rendőrök ellenőriztek egy magyar honosságú személygépkocsit és annak vezetőjét, egy magyar férfit, aki a járműben négy, magát szír állampolgárnak valló személyt szállított.

Zsana közigazgatási területén, 2023. október 27-én 23 óra 25 perckor a rendőrök ellenőriztek egy ukrán férfit, aki egy lengyel honosságú tehergépkocsival közlekedett. A jármű rakterében 11, magát afgán és 16, magát török állampolgárnak valló illegális migráns utazott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában