Bűnügy

2023.09.07. 18:44

Átvertek a csalók egy bácsbokodi lakost, az összes megtakarítását leemelték a számlájáról

A Bajai Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el csalás vétség elkövetése miatt ismeretlen tettes ellen.

Tapodi Kálmán

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Egy 61 éves bácsbokodi lakost hétfőn egy ismeretlen felhívta és közölte, hogy egy nyereménysorsoláson 1 millió forintot nyert. A nyeremény átvételének feltételeként a RUNDECK és a WISE programok telepítésére kérték telefonján. Ezt követően a Netbankjába belépett és nem sokkal később észlelte, hogy megtakarítása eltűnt a számlájáról – számolt be közösségi oldalán Bács-Kiskun vármegye rendőrsége. 

Mint a posztban leírták: a Rundeck egy távoli asztal elérést biztosító program, míg a Wise nemzetközi pénzátutalást lehetővé tevő program. A csaló a program letöltését követően kéri, hogy a képernyőn szereplő kódot olvassa fel vagy ő diktálja be. A készülékek egymáshoz kapcsolódnak és az áldozat által a képernyőn végrehajtott műveletek megjelennek a csaló telefonján is. „Így ha arra kér minket, hogy lépjünk be a Netbankunkba, látni fogja a felhasználó nevünket és belépési jelszavunkat is. Ezeket felhasználva már könnyedén utalhat magának. A kétfaktoros hitelesítésnél az áldozatnál megjelenő SMS is látni fogja, mivel a képernyő klónozásra kerül a csatlakozás ideje alatt” – hívta fel a figyelmet a rendőrség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában