Viharkár

2023.08.24. 12:18

Hatalmas vihar, jégeső csapott le szerdán Bátyára, a kár tízmilliókban mérhető – galériával

Szerda délután három órakor ítéletidő, jégesővel érkező vihar csapott le Bátyára, a lokális „szupercellában” a szélsebesség akár a 120 kilométer/órát is elérhette. Az ítéletidő fákat csavart ki, házak homlokzatát döntötte le, tetőket bontott és rongált meg, a nagyobb károk elsősorban a község központjában és a Baja irányába eső településrészen keletkeztek.

Zsiga Ferenc

Fotó: Zsiga Ferenc

Az 51. számú főút Bátya – Felső (Baja) felöli részén a Közútkezelő szakemberei csütörtök délelőtt félpályás útlezárás, jelzőőrös forgalomirányítás mellett a tövestől kitépett hatalmas, tizenöt méternél is nagyobb fák úttestről történő eltávolításán, a törzsek feldarabolásán dolgoznak, részben az úttesten. Amint az a helyszínen megtudtuk, Bátya irányába haladnak tovább, és minden egyes olyan fát megvizsgálnak, amelyet a vihar megrongált vagy veszélyesen megdőlt, de a leszakadt faágak feldarabolásáról és elszállításáról is gondoskodnak. Tapasztalatunk szerint a munkálatok nagyobb forgalomtorlódást nem eredményeznek, de a kanyargós útszakasz miatt érdemes az előjelző táblák utasításait fokozottan figyelembe venni.

Fekete Csaba, Bátya község polgármestere arról számolt be portálunknak, hogy a lakóházak, gazdasági és egyéb épületekben okozott viharkárok tízmilliókban mérhetők. A jég, mivel nagy intenzitású, 25-30 milliméternyi esővel érkezett, szerencsére nagyobb károkat nem okozott, de e nélkül is nagy a baj. A vihar az önkormányzati épületeket sem kímélte, az idősek klubja és a templom tér környékét lezárták a gyalogos forgalom elől. Az idősek klubja udvarán egy hatalmas fa kidőlt, de szerencsére nagyobb kárt nem okozott a nemrégiben kívül-belül felújított, nagy látogatottságú épületben. 

Az önkormányzat személyi sérülésről nem tud, de annyi bizonyos, hogy a viharban több háziállat olyannyira megijedt, hogy gazdáik még most is keresik őket.

Tízmilliónál nagyobb kár az autószerelő műhelyben

A legnagyobb, egy helyen akár tízmilliónál is nagyobb kár azon az autószerelő bázison keletkezett, ahol a hullámpala féltetőt a vihar teljes egészében feltépte, a lehulló paladarabok pedig az udvaron parkoló, részben javításra váró gépkocsikat megrongálták, ablakaikat is betörték. A katasztrófavédelem munkatársai már szerdán a helyszínen jártak, a biztosító kárszakértői is bejelentkeztek. A tulajdonos a tető ideiglenes lefedését megkezdte.

A községben járva azt tapasztaltuk, hogy az önkormányzat kommunális és egyéb területen dolgozó munkatársai szerdán egészen a késő esti órákig, majd ma kora reggel óta a károk elhárításán, a közterületek rendbetételén dolgoznak. Nagyobb feladatot számukra a kidőlt fák, a karvastagságúnál nagyobb ágak feldarabolása, elszállítása ad. A lakosság is megmozdult, mindenki a saját portáján belül és azon kívül igyekszik a vihar nyomait eltűntetni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában