Katasztrófavédelem

2023.07.26. 09:32

Viharos volt az első félév Bács-Kiskunban is

Az elmúlt napokban a hirtelen érkező, szélsőséges időjárási jelenségek okozta károk felszámolására nagy erőket mozgósított eddig is a katasztrófavédelem. Idén eddig 28 olyan viharos nap volt, amikor a tűzoltókat egymás után riasztották viharkárok miatt – közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága a honlapján. Mint írták: januárban 2, februárban egy, márciusban 2, áprilisban és májusban egy-egy, júniusban 12, július 25-ig pedig 9 ilyen nap volt.

Tapodi Kálmán

Milliós károkat okozott a vihar Kalocsa-Meszesen

Fotó: Zsiga Ferenc

A viharok során két ember elhunyt, őket villámárvíz sodorta el, hatan pedig megsérültek. A katasztrófavédelemhez érkező bejelentések szerint 1307 épületben keletkeztek károk, amelyből 986 lakóház volt. Néhány épület lakhatatlanná is vált, 48 embernek kellett átmenetileg elhagynia az otthonát. Összesen 9907 tűzoltói beavatkozásra volt szükség a viharok miatt. Az esetek 77 százalékában letört faágak és kidőlt fák miatt, 13 százalékban épületkárok miatt, 6 százalékban pincékben, alagsorokban felgyülemlett esővíz miatt, 5 százalékban pedig valamilyen magasból veszélyesen lógó tárgy miatt hívták a tűzoltókat. A villámárvizek és épületekbe betörő víz ellen összesen 17 370 homokzsákot helyeztek ki.

A károk minimalizálása, a balesetek megelőzése és a mielőbbi helyreállítás érdekében érdemes figyelemmel kísérni a meteorológiai szolgálat riasztásait és a készenléti szervek üzeneteit – tanácsolta a katasztrófavédelem.

Újabb vihar csapott le

A keddi viharos időjárás miatt országszerte 318 tűzoltói beavatkozásra volt szükség. Kalocsán fába csapott a villám, ami kidőlt, és ráborult egy trafóházra. A viharkárok miatt Kiskunmajsán lezárták a városszéli Kiserdőt, mert több fa is kidőlt, így élet- és balesetveszélyessé vált a terület. – Már a múlt heti viharok során is keletkeztek károk az erdőben, de a legutóbbi vihar során jókora nyárfák is kidőltek, melyek akácokat is letaroltak. A hirtelen lezúduló rengeteg csapadék miatt a talaj nagyon fellazult és a fák sorra dőltek ki az erdőben a kialakított sétány és a madármegfigyelő tanösvény mentén, ezért a terület lezárása mellett döntöttünk. Egy fakitermeléssel foglalkozó vállalkozó hamarosan felméri a terepet és a kidőlt, vagy éppen veszélyt jelentő fák eltávolítását ő végzi majd el – mondta el hírportálunknak Fogl András, a Városgazdálkodási Intézmény vezetője.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában