Határvédelem

2023.07.04. 08:55

Huszonöt illegális migránst tartóztatott fel a rendőrség az M5-ös autópályán

A szolgálatot teljesítő rendőrök hétfőn összesen 297 határsértőt tartóztattak fel és 88 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Fotó: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskun vármegyei járőrök egy esetben 1 határsértőt tartóztattak fel Homorúd közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 9 esetben összesen 211 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom és Röszke közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron vármegyében, Hegyeshalom külterületén 7 fő, Rajka külterületén 19 fő; Komárom-Esztergom vármegyében, Bakonyszombathely külterületén 20 fő, Komárom külterületén 10 fő; Pest vármegyében, Ócsa külterületén 5 fő, Nagykőrösön 1 fő, Inárcs külterületén 23 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, török, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Hétfőn a rendőrök Bács-Kiskun vármegyében egy esetben 3 főt, Csongrád-Csanád vármegyében 11 esetben összesen 297 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 5, tiltott határátlépés miatt 2, közokirat-hamisítás miatt 6 személy  ellen indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján a rendőrök hétfőn 10 óra 10 perckor Hegyeshalom közigazgatási területén, az M15-ös autópályán ellenőriztek egy cseh honosságú gépkocsit és annak román állampolgárságú vezetőjét. A gépkocsiban 5 fő, magukat török, és 2 fő, magukat afgán állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján a rendőrök hétfőn 18 óra 15 perckor Inárcs közigazgatási területén, az M5-ös autópályán ellenőriztek egy magyar honosságú tehergépkocsit és annak pakisztáni állampolgárságú vezetőjét és utasát, egy szintén pakisztáni állampolgárságú férfit. A gépkocsiban rajtuk kívül  23 fő, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A rendőrök hétfpőn 19 óra 45 perckor Röszke közigazgatási területén ellenőriztek egy lengyel honosságú gépkocsit és annak georgiai állampolgárságú vezetőjét, valamint szintén georgiai állampolgárságú utasát. A gépkocsiban rajtuk kívül 5 fő, magukat török állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában