Roma-rendőr párbeszéd

2023.05.12. 10:03

Police Roma Cafét tartottak Kiskunhalason az együtt gondolkodás jegyében – galériával

A roma-rendőr párbeszéd volt a középpontjában a Police Café keretén belül megtartott Roma Café találkozónak Kiskunhalason, a Rostás László Cigány Közösségi Házban, ahol több mint 42 résztvevővel zajlott az esemény. A találkozón több társadalmi réteget érintő problémát, bűnmegelőzési témát fejtegettek az előadók.

Pozsgai Ákos

A találkozón több társadalmi réteget érintő problémát fejtegettek

Fotó: Pozsgai Ákos

A rendezvényt dr. Vaslóczki Ferenc rendőr alezredes, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese nyitotta meg. Beszédében megemlékezett az épület névadójáról; a 2017-ben elhunyt Rostás Lászlóról, aki évtizedeken át volt a halasi és a vármegyei cigányság jeles vezetője, az épület falán lévő emléktáblájánál koszorút helyezett el. 

A találkozó moderátora dr. Molnár Katalin volt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar, Rendészeti Magatartástudományi Tanszékének egyetemi docense. A meghívott vendégek pedig a Bács-Kiskun vármegyei cigányság képviselői és rendőrök, akik tenni szeretnének a közös biztonságért és a közös jövőért – olvasható a police.hu oldalán.

A bűnmegelőzésben, a bűncselekmények számának visszaszorításában, a biztonságérzet megteremtésének lehetőségében, nagy szerepet játszik a kiváltó okoknak a feltárása és a megoldáskeresés is, egyebek mellett ez volt az egyik célja az összejövetelnek, négy kérdéskört ölelt fel az eszmecsere: bódulat, cigány mindennapok, cigányság-rendőrség, jövőkép és rendészeti életpálya.

Molnár Katalin előadásában emlékeztetett, hogy hasonló rendezvény már néhány éve volt a vármegyében, annak is a Rostás László Cigány Közösségi Ház adott otthont, a kezdeményezés országosan egyedülálló volt, amelyet mostanra kiterjesztettek az egész vármegyére, amely szintén az első ilyen kezdeményezés.

– A közösségi ház névadója idén lenne 70 éves, Rostás László 2017-ben bekövetkezett halála nagy űrt hagyott maga után, legfőképpen, ami a közösségi élet szervezését és a cigányság felemelkedését illeti. Személyében megtestesült mindaz, amiről az ilyen típusú párbeszédek szólnak: az emberek összehozása, cselekvésre biztatása, a jóakarat előcsalogatása és játékba hozása. Örökösen kiderül, hogy az egymástól elszigetelt egyének egymással összefogva sokkal többre lennének képesek, mint hinni merik. A tanult tehetetlenség szociálpszichológia jól ismert jelenség, én ehhez képest a tanulható tenni akarást szorgalmazom és terjesztem is, ennek iskolapéldája a kiskunhalasi összejövetel – hangoztatta az egyetemi docens.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában