Bács-Kiskun

2023.03.02. 18:22

Szlovák rendőrök segítik a határvédelmet

Év eleje óta rendszeresen találkozhatunk Bács-Kiskun vármegye területén szlovák rendőrökkel, akik magyar kollégáik munkáját segítik a határvédelemben és a mélységi ellenőrzések során. Munkájukról beszéltek a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat televíziójának, a BácsKiskun TV-nek.

Horváth Péter

Szlovák rendőrök Kecskeméten

Forrás: bacskiskun.hu

Hürkecz Zoltán, a Bács-kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, hogy a közös munkára egy magyar-szlovák együttműködés keretében kerül sor. Január 9-én érkezett egy 38 fős kontingens – 36 járőr és két parancsnok –, aminek tagjai a Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztállyal láttak el feladatot. Az együttműködés fő célja az illegális migráció visszaszorítása és az embercsempészek elfogása volt – mondta a szóvivő.

A szlovák rendőrök saját egyenruhájukban és felszerelésükkel látták el a szolgálatot, mindig vegyesen. Ebben nagy segítség, hogy a rendőrök nagy része Felvidékről érkezett, így beszél magyarul. Elmondásuk alapján sokat tanultak a magyar kollégáktól.

Szilárd Dusza szlovák rendőr elmondta a műsorban, hogy azokat az utakat ellenőrzik, amik összegyűjtik a balkáni útvonalakat. Komplex és veszélyes munkának nevezte a feladatot. Hangsúlyozta, hogy a magyar rendőrök professzionális szinten művelik a mélységi ellenőrzést, ami a technikai felszereltségükre is vonatkozik.

A szlovák segítségnek köszönhetően háromszor annyi járőr teljesített szolgálatot, mint korábban. Munkájuk kiterjed Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegye határterületeire, hiszen sok esetben a szomszédos vármegyéből indul az embercsempészek mozgása.

A csempészek általában menekülnek, ami autós üldözéssel jár, mindez nagy sebességgel, ezért ez igen veszélyes – fogalmazott Szilárd Dusza, hozzátéve: a vége mindig az, hogy az embercsempészek hibát vétenek. Az együttműködést a szlovák és a magyar rendőrök is sikeresnek ítélik. Az utóbbi időszakban megnőtt az elfogások száma és csökkent a mozgás a Bács-Kiskun vármegyei határszakaszon – hangzott el a műsorban.

Az év elején érkezett szlovák rendőrök már hazautaztak, de folytatódik a program és március 1-jétől újabb kontingens érkezett, hogy segítsen a schengeni határ védelmében és az illegális migráció elleni küzdelemben.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában