Határvédelem

2023.03.20. 07:59

Hercegszántón, Kelebián és Kecskeméten is több migránst feltartóztattak a rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök vasárnap összesen 193 határsértőt tartóztattak fel és 200 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök 3 esetben összesen 14 határsértőt tartóztattak fel Hercegszántó, Kelebia és Kecskemét közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 8 esetben összesen 179 határsértőt tartóztattak fel  Ásotthalom és Zákányszék közigazgatási területén. 

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során albán, marokkói, szír és szudáni állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun vármegyében 1 esetben, Csongrád-Csanád vármegyében 11 esetben a rendőrök összesen 200 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában közokirat-hamisítás miatt 2, embercsempészés miatt 2 ember ellen indult büntetőeljárás.

Kiskunhalas közigazgatási területén, lakott területen kívül, március 19-én 10 óra 45 perckor a rendőrök ellenőriztek egy georgiai állampolgárságú férfit, egy lengyel honosságú személygépkocsi vezetőjeként.  A járműben utasként 8 fő, magát szír állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

Zákányszék közigazgatási területén március 19-én 17 óra 35 perckor a rendőrök ellenőrzés alá vontak egy lengyel honosságú személygépkocsit, melyet egy lengyel férfi vezetett. A járműben utasként 5 fő tartózkodott, akik magukat szudáni és szír állampolgárnak vallották.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában