Határvédelem

2023.01.05. 08:21

Balotaszállás területén intézkedtek a rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök szerdán összesen 148 határsértőt tartóztattak fel és 406 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Illusztráció

Forrás: police.hu

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök 1 esetben 1 határsértőt tartóztattak fel Balotaszállás közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 7 esetben összesen 111 határsértőt tartóztattak fel Ruzsa és Ásotthalom közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron vármegyében 3 alkalommal, Hegyeshalmon és Mosonszolnokon 18; Nógrád vármegyében 1 ízben, Parassapusztánál 1; Komárom-Esztergom vármegyében 1 alkalommal, Tatánál 5; Fejér vármegyében 1 esetben, Cece belterületén 1; Pest vármegyében  2 alkalommal, Inárcsnál és Budaörsnél 9; és Budapesten 2 esetben 2 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során marokkói, szír, szudáni, marokkói, afgán, indiai és líbiai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád vármegyében a rendőrök 10 esetben összesen 371 főt, Bács-Kiskun vármegyében 4 esetben 35 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 4 ember ellen indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztály jelzése alapján az M1-es autópályán, Budaörs közigazgatási területén szerdán 19 óra 45 perckor a rendőrök ellenőrzés alá vonták egy szerb honosságú személygépkocsi vezetőjét, egy 31 éves szerb férfit. A megállítás során a jármű - anyagi kárt okozva - nekiütközött az egyik szolgálati gépkocsinak. A sofőrrel szemben alkoholtesztert alkalmaztak, amely pozitív értéket mutatott, az utastérben pedig 7 illegális migránst találtak, akik indiai állampolgárnak vallották magukat.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztály jelzése alapján Hegyeshalom közigazgatási területén, lakott területen belül szerdán 21 óra 15 perckor az egyenruhások ellenőrzés alá vonták egy román honosságú személygépkocsi vezetőjét, egy 24 éves román férfit. A járműben 12 illegális migráns utazott, akik indiai és afgán állampolgárnak vallották magukat.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztály jelzése alapján az M1-es autópályán, Tata közigazgatási területén szerdán 21 óra 30 perckor a járőrök ellenőrzés alá vonták egy moldáv honosságú személygépkocsi vezetőjét, egy 24 éves moldáv férfit. A járműben 5 külföldi utazott, akik szír állampolgárnak vallották magukat.

Mosonszolnok belterületén szerdán 22 óra 30 perckor a rendőrök ellenőrzés alá vonták egy német honosságú személyautó vezetőjét, egy 25 éves szír férfit. A járműben 5 illegális migráns tartózkodott, akik szír állampolgárnak vallották magukat.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában