Kalocsa

2022.12.29. 19:50

Petárdázni nem, csak tűzijátékozni szabad szilveszter éjjel! – videóval

Ha helyi rendeletek más módon nem korlátozzák (Kalocsán például tömbházak közelében tilos tűzijátékozni), akkor az engedéllyel rendelkező árusoktól beszerzett 3. osztályú pirotechnikai eszközöket az idei Szilveszterkor is szabadon használhatjuk. De nem minden feltétel nélkül, hiszen ezek a termékek még mindig veszélyforrásnak számítanak!

Gábor János

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Répási Tamásné rendőr őrnagy, a Kalocsai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója jelezte: a pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos balesetek túlnyomó többségét olyanok szenvedik el, akik a szilveszteri tűzijátékot megbízhatatlan helyről, például ismeretlen eredetű webáruházból szerzik be, és az vagy nem biztonságos, vagy a vevő nem tudja hogyan kell rendeltetésszerűen használni. Ilyenkor rendszerint arra sincs lehetőség, hogy érdemben reklamálni tudjon, hiszen az online forgalmazónak gyakran csak egy e-mail-t lehet küldeni, amire panasz esetén nem igazán szoktak válaszolni.

– Azt javaslom, hogyha bárki szeretne a szilveszteri éjszakában valamiféle fényjelenséget megmutatni, vagy a szomszédok, vagy saját maga szórakoztatására, akkor a tűzijátékokat és egyéb pirotechnikai eszközöket mindenképpen olyan helyen vásárolja meg, ami engedéllyel rendelkezik és ad hozzájuk magyar nyelvű használati utasítást – hangsúlyozta Répási Tamásné, hozzátéve: az engedéllyel rendelkező árusok értik a dolgukat, el tudják mondani, hogy hogyan kell helyesen használni a náluk vásárolt eszközöket, és felelősséget is vállalnak értük. 

– Bármelyik pirotechnikai osztályba tartozó petárda vásárlása, birtoklása, tárolása és felhasználása ugyanakkor tilos. 

Azokkal szemben, akik petárdát jogosulatlanul birtokolnak vagy felhasználnak, szabálysértési eljárás indul, és akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal is sújthatók – idézte a vonatkozó szabályt.

Répási Tamásné Rózsa rendőr őrnagy elővigyázatosságot kér, már a tűzijátékok megvásárlásánál is
Fotós: Kalocsai Rendőrkapitányság

A kereskedelemben megtalálható pirotechnikai eszközöket négy osztályba sorolják a hazai törvények. A 4. kategória lakossági szempontból nem releváns, hiszen ehhez a termékkörhöz – legálisan legalábbis – csak szakemberek férhetnek hozzá. Az első három osztály esetben ugyanakkor nem árt időről időre tisztázni a vásárlás és felhasználás szabályait.

Az 1. kategória nagyon alacsony kockázattal járó termékei (például a beltérben is használható tortagyertya és durranó borsó), valamint a 2. osztály alacsony kockázatú eszközei (például kültérre szánt tűzforgó, szikraszökőkút, vezetőpálcás rakéta) egész évben kaphatók és már 14, valamint 16 év felettiek is megvásárolhatják, illetve felügyelet nélkül felhasználhatják. A 3. osztály közepesen kockázatosnak ítélt termékcsoportja (például magas hatóanyag-tartalmú rakéták) a fentiekkel ellentétben csak december 28-31-ig kaphatók, és kizárólag nagykorú személy vásárolhatja meg, illetve használhatja fel őket, december 31-e 18 órától, január 1-je reggel hat óráig. 

Sokan nem tudják, de ez utóbbiakra egy plusz korlátozás is vonatkozik: egy fő egyszerre csak három kilogramm nettó hatóanyag-tartalmat meg nem haladó mennyiséget vásárolhat.

A legtöbb pirotechnikai eszköz használatát továbbra is jól körvonalazott jogszabály mentén teszik lehetővé a hazai törvények, de vannak helyi rendeletek, amelyek bizonyos korlátozásokat vetnek ki a tűzijátékozásra. Kalocsán is van egy: az önkormányzat a kisgyermekesek és az állattartók érdekeinek védelmében helyi rendelettel tiltotta meg, hogy tömbházak 30 méteres körzetében tűzijátékot lehessen működésbe hozni. A szabályszegést 50 ezer forintos pénzbírsággal sújthatják.

A rendőrök videón is felhívják a figyelmünket:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában