Határvédelem

2022.11.10. 09:17

Hat településen intézkedtek a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök szerdán 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 554 határsértőt tartóztattak fel és 218 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 7 esetben összesen 28 határsértőt tartóztattak fel Hercegszántó, Homorúd, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kunbaja és Petőfiszállás közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 24 esetben összesen 387 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom, Szatymaz és Zsombó közigazgatási területén.    

Budapesten 6, Győr-Moson-Sopron megyében 51, Komárom megyében 11, Pest megyében 42 és Veszprém megyében 29 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, algériai, indiai, marokkói, örmény pakisztáni, palesztin, szír, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Mint írják, az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun megyében 1 esetben 15, Csongrád-Csanád megyében 5 esetben 203 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában közokirat hamisítás miatt 3 embert fogtak el és embercsempészés miatt 7 ember ellen indult büntetőeljárás.

Hegyeshalom közigazgatási területén az M1-es autópályán a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció elleni Osztály jelzése alapján szerdán 6 óra 40 perckor súlyponti akció keretében a járőrök ellenőrzés alá vontak egy francia honosságú tehergépkocsit, melyet egy tunéziai állampolgár vezetett. A járműben 30 magát marokkói állampolgárnak valló személy tartózkodott.

Szob közigazgatási területén szerdán 7 óra 30 perckor órakor a rendőrök ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú tehergépkocsit, amit egy német állampolgár vezetett. A gépkocsiban 16 magát szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Mórahalom közigazgatási területén az 55-ös főúton 2022. november 9-én 13 óra 30 perc körüli időben a járőrök ellenőrzés alá vontak egy német honosságú tehergépkocsit, amit egy német állampolgár vezetett. A jármű utasterében 6 magát afgán állampolgárnak valló személy tartózkodott.

Inárcs közigazgatási területén, az M5 autópályán szerdán 12 óra 20 perc körüli időben az egyenruhások ellenőrzés alá akartak vonni egy magyar honosságú tehergépkocsit. A gépkocsi vezetője szalagkorlátnak ütközött, aki a helyszínről elmenekült. A szír állampolgárságú személyt a helyszín közelében elfogták a járőrök. A tehergépkocsiban 26 magát szír állampolgárságúnak valló illegális migráns tartózkodott.

Pápa közigazgatási területén a 8406 számú úton szerdán 13 óra 50 perc körüli időben a rendőrök román honosságú tehergépkocsit találtak üres állapotban. A helyszín közelében, bokros területen 29 férfit találtak, akik magukat szír állampolgárnak vallották. Az illegálismigráns személyekkel tartózkodott egy moldáv férfi is aki elismerte, hogy ő volt a gépkocsi vezetője.

Hegyeshalom közigazgatási területén szerdán 14 óra 45 perckor a járőrök súlyponti akció keretében intézkedés alá vontak egy román honosságú személygépkocsi vezetőjét és utasát, akik mindketten román állampolgárságúak. A gépkocsi utasterében hét fő magát indiai állampolgárnak valló személy tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában