Szent Flórián napja

2022.05.04. 14:44

Videóval tiszteleg a tűzoltók előtt a katasztrófavédelem

Május 4. 1991 óta Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének ünnepe, Magyarországon ezen a napon ünnepeljük a tűzoltók napját. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a közösségi oldalára feltöltött videóval tiszteleg a tűzoltók előtt.

Pozsgai Ákos

Borítóképünk 2021. május 3-án készült a Kiskunmajsán a kigyulladt áruháznál készült, ahol negyven tűzoltó oltotta a lángokat. Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

A Magyar Tűzoltó Szövetséget 1870-ben alapították, az egyesült 1936-ban vívta ki az első tűzvédelmi törvény létrehozását, aminek köszönhetően az addig önkormányzatok által fenntartott tűzoltóságok is bekerültek a katasztrófavédelmi szervezetbe. A katasztrófavédelem tűzoltóinak önkéntes tűzoltó egyesületek is segítik a munkájukat.

A magyar tűzoltók napja egyben Szent Flórián napja is, aki a tűzoltók védőszentje. Szent Flórián, keresztény vértanú, akit általában katonaruhában, egy égő ház mellett ábrázolják, melyre egy dézsából vizet önt. A feljegyzések szerint Florianus a III. század második felében élt, Diocletianus császár uralkodása idején lépett be légiósként a római hadseregbe, ahol tehetségének köszönhetően hamarosan a Caecia erőd parancsnoka lett. A legenda szerint az erődben hatalmas tűzvész pusztított, amit Florianus mégis képes volt megfékezni, hőstettével pedig megmentette katonáit a tűzhaláltól.

Régi hagyomány volt, hogy ezen a napon csak a férfiak gyújthattak tüzet, az asszonyok nem, de azt is csupán délelőtt 10 óra után. A szokás szerint kezet mostak, majd vizet permeteztek a tűz köré, hogy az véletlenül se terjedhessen tovább.

Volt azonban, ahol fadarabok összedörzsölésével csiholtak tüzet, és az emberek ebből a parázsból vittek haza. Sok helyen azonban Flórián napján tilos volt tüzet gyújtani, de még a kovácsok és a pékek sem dolgoztak, kenyér sem készült.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága egy videóval emlékezik meg Szent Flórián napjáról és tiszteleg a tűzoltók előtt közösségi oldalán.

A bejegyzéshez az alábbi kísérőszöveget fűzték:

„Mikor azt gondoljuk, hogy büszkék vagyunk a tűzoltókra, erre gondoltunk.

Mikor féltjük őket, erre gondolunk.

Mikor hálásak vagyunk nekik, erre gondolunk.

Mikor elszaladunk, de reméljük, hogy ők ott maradnak, erre gondolunk.

Mikor segítségért kiabálunk, erre gondolunk.

Mikor félünk a tűztől, erre gondolunk.

Mikor nem félünk már többet, pontosan rájuk gondolunk.

Május negyedikén rájuk gondolunk.

Azt kívánjuk, minden gonddal, bajjal úgy bánjanak el, mint ahogy eltapossák a tüzet, mint ahogy uralják a lángokat.”

A posztot azzal zárták, hogy „azt kívánjuk, fedezzük fel magunkban is a tűzoltót. Fedezzük fel azt az erőt, ami mindig az életet, a tenni akarást, az előrevezető utat választja”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában