Vádemelés

2022.04.08. 09:57

Anya és fia szívbetegséget hazudva csaltak ki pénzt egy kecskeméti alapítványtól

A Kecskeméti Járási Ügyészség csalás vétsége miatt vádat emelt egy nő és a fia ellen, akik 2019 decemberében a férfi szívbetegségére és a nehéz helyzetükre hivatkozva csaltak ki közel 250.000 forintot egy kecskeméti jótékonysági alapítványtól.

baon.hu

Fotó: Illusztráció/shutterstock.com

Dr. Schmidt Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtószóvívője elmondta, a nő vádlott 2019. december elején felvette a kapcsolatot egy kecskeméti jótékonysági alapítvánnyal. Arra hivatkozott, hogy ő és fia rászorult helyzetben vannak és az alapítvány segítségét kérte.

 

Az alapítvány egyik képviselője 2019. december 10-én fel is kereste a vádlottakat a Kecskemét környéki otthonukban. A vádlottak ahhoz, hogy az alapítványtól pénzt szerezzenek, valótlanul azt állították, hogy a férfi vádlott súlyos szívbeteg, pacemaker beültetésen esett át, ami miatt ápolására és gyógyszeres kezelésre szorul.

A valóságban a férfi nem szenvedett súlyos szívbetegségben, szívműtéten, pacemaker beültetésen sem esett át. 

A becsapott sértett a következő napon 50.000 forint készpénzt adott a vádlottaknak lakbér rendezésére, valamint 3.000 forintért gyógyszereket váltott ki és több mint 16.000 forintért élelmiszereket és tisztítószereket vett a vádlottaknak.

Az alapítvány becsapott képviselője a szervezet közösségi médiás oldalán meg is osztotta a vádlottak „történetét”, kitérve a férfi vádlott betegségére, ágyhoz kötöttségére és rászorultságára. Ennek hatására több magánszemélytől összesen 179.000 forint adomány érkezett az alapítvány számlájára, amit át is utaltak a csalóknak – tudtuk meg Dr. Schmidt Gábortól.

 

A vádlottak e cselekményükkel jogtalan haszonszerzés végett mintegy 248.000 forint kárt okoztak az alapítványnak, ami nem térült meg.

 

A szabadlábon védekező vádlottak beismerték a bűncselekményt. Őket a járási ügyészség csalás vétségével vádolja és velük szemben közérdekű munka kiszabását indítványozta. Az ügyész a csalással szerzett gazdagodás erejéig vagyonelkobzást is indítványozott a vádlottakkal szemben. Bűnösségükről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában