bácsalmás/csátalja

2021.08.14. 07:42

Néhány óra alatt negyvenhat határsértőt fogtak Bács-Kiskun megyében

Csátalján és Bácsalmáson is határsértőket tartóztattak fel a rendőrök. Egy embercsempészt őrizetbe vettek, egy másik pedig elmenekült, őt még keresi a rendőrség.

baon.hu

Forrás: police.hu

A Hercegszántó Határrendészeti Kirendeltség járőrei a polgárőrök jelzése alapján szombaton 0 óra 35 perckor 18 határsértőt tartóztattak fel Csátalja közigazgatási területén – közölte a rendőrség. Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Nem sokkal később, szombaton 2 óra 10 perckor a Bácsalmás Határrendészeti Kirendeltség járőrei 14 határsértőt tartóztattak fel Madaras közigazgatási területén. A helyszín közelében valamivel később egy gépkocsival megjelent egy 20 éves moldáv állampolgár, aki a rendőröket meglátva, zavartan viselkedett.

Mivel felmerült a gyanú, hogy a korábban feltartóztatott 14 illegális migránst ő szállíthatta járművével, ezért a rendőrök őt előállították, majd embercsempészés miatt gyanúsítottként hallgatták ki, és bűnügyi őrizetbe vették.

A 14 határsértő és a moldáv embercsempész elfogása után alig egy órával, hajnali 3 órakor a bácsalmási rendőrök a település belterületén észleltek egy gépkocsit, amit intézkedés alá akartak vonni. A sofőr azonban a rendőröket észlelve a járművet hátrahagyta, és elmenekült. Az autóban a járőrök 14 – magukat szír állampolgárnak valló – külföldit fedeztek fel. Az illegális migránsok sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni. A hatályos magyar jogszabályok értelmében őket visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Bács-Kiskun megyei rendőrök a sofőrt keresik, és vizsgálják, hogy a korábban elfogott embercsempész kapcsolatba hozható-e vele.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában