videóval

2021.06.30. 17:26

Szakszerűtlen javítási munka miatt halt meg egy nagykőrösi kisgyerek

Szakértői mulasztások és házilag elvégzett szervízmunka miatt, fürdés közben vesztette életét egy kislány Nagykőrösön. Az ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény miatt emelt vádat a terheltek ellen, akiknek az ügyében a Nagykőrösi Járásbíróság kedden megtartott nyilvános és folytatólagos tárgyalásán hirdetett ítéletet.

Várkonyi Rozália

Forrás: shutterstock.com

A Nagykőrösi Járásbíróság közleményéből kiderül, hogy 2017. augusztus 28-ig a fiatalkorú fiú édesanyjával és hét testvérével élt együtt egy családi házban. Az épület villamossági kivitelezője több szakmai szabályt is megszegett, amely magában hordozta az áramütés lehetőségét.

2015 novemberében a házban lakók azt tapasztalták, hogy az elektromos berendezések ráznak. A problémát az édesanya jelezte a szolgáltatónak, így kikapcsolta az áramszolgáltatást, elvégezte a feszültségmentesítést és figyelmeztette az asszonyt, hogy a hiba elhárításához villanyszerelőt kell hívnia. Ezután a fiatal felhívott egy villanyszerelőt. A szakember közölte, hogy vagy a szivattyú, vagy az akna és az épület közötti kábel rossz. Ekkor leválasztotta a villamos hálózatról a rossz állapotú, házi vízművet és közölte, hogy új szivattyúra lesz szükség, valamint az épület és az akna közti kábel is cserére szorul, az új vezetéket pedig egy föld alatti csőbe kell helyezni. A fiatalkorú vádlott közölte, hogy a szivattyút majd ő kicseréli. Ekkor a villanyszerelő anélkül távozott az ingatlanról, hogy az ilyenkor szükséges, az áramszolgáltató által rendszeresített formanyomtatványt átadta volna az ott élőknek.

Később a tinédzser fiú vásárolt egy szivattyút, amelyet bekötött az aknába, minderről a szerelőt is értesítette. Ekkor az édesanya telefonos bejelentését követően és a formanyomtatvány hiányának ellenére a szolgáltató visszakapcsolta a házban az áramot.

A hűtőszekrény továbbra is rázott, ezért a fiatalkorú vádlott leszerelte az új szivattyút és az aknába visszakötötte a korábban használt, rossz állapotú házi vízművet, amelynek elektromos ellátását szakszerűtlenül végezte el.

Erről a villanyszerelőnek és a szolgáltatónak sem szólt, a hibát pedig a szakembertől hallottak alapján akarta megszüntetni.

2017. augusztus 28-án az egyik gyermek a fürdőszobában található vaskádban fürdőzött – ebben az egyik lánytestvére segített neki. Amikor néhány percre a gyerek egyedül maradt, hozzáért a kád fém csaptelepéhez, hogy egy kis vizet engedjen a kádba. Ezzel

a víznyomással beindította a zárlatos, rozsdás szivattyút, a víz pedig tovább vezette a szivattyúból csöpögő víz és a szabálytalan, földben lévő csatlakozás miatti 230 Voltos zárlat áramot.

Mivel a fürdőkád fém csapja feszültség alá került, a gyermeket áramütés érte, amelynek következtében – a megfelelő orvosi ellátás ellenére – 2017. szeptember 11-én elhunyt.

A Nagykőrösi Járásbíróság a fiatal fiút 1 év fiatalkorúak fogházában letöltendő szabadságvesztés büntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 1 év próbaidőre felfüggesztette.

Továbbá megállapította, hogy a fiatalkorú vádlott a próbára bocsátás alatt pártfogó felügyelet hatálya alatt áll.

A villanyszerelőt a bíróság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt 1 év fogházbüntetésre és 1 év villanyszerelői foglalkozás gyakorlásától eltiltásra ítélte. A szabadságvesztés büntetést a bíróság szintén 1 év próbaidőre felfüggesztette.

A vádlottak és védőik tudomásul vették a döntést, míg fellebbezésre az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, így az ítélet nem jogerős.

A tragédiáról a Tények is beszámolt.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában