Berta-Somogyi Attila

2021.06.14. 11:30

Körözött járművekre vadászik a kerekesszékes bátyai polgárőr

Berta-Somogyi Attila harminc éve került kerekesszékbe egy motorbaleset miatt. A mélységekből évek alatt kapaszkodott vissza a normális életbe és ma már a Bátyai Polgárőr Egyesület civil autóvadászaként körözött járműveket azonosít egy speciális rendszámfelismerő rendszerrel.

Horváth Péter

Attila harminc éve került kerekesszékbe egy motorbaleset miatt

Fotó: Horváth Péter

Tizenkilenc voltam, amikor Kalocsa belvárosában motorozva kikanyarodott elém egy segédmotoros, akivel ütköztem. Megdobott a padka és háttal az útszélen álló kőpadnak csapódtam. Öt csigolyám tört el, lebénultak a lábaim, azóta kerekesszékben élek. Ennek idén 30 éve – idézte vissza a kalocsai Berta-Somogyi Attila a sorsfordító nap eseményét. Az akkor mentősként dolgozó fiatalember szenvedélyesen szerette a szakmáját, imádta a motorozást, de egy pillanat alatt minden szó szerint derékba tört életében. Hosszú, egyéves rehabilitáció következett, mialatt megtanulta a kerekesszék használatát és a gyökeresen eltérő élethez való alkalmazkodást. Attila sokáig lelkében is összetört volt.

Sokáig tartott, mire teljes értékű embernek érezte magát

– Három évig nem mertem kimenni az utcára, mert féltem az emberek reakciójától, amikor meglátnak – emlékezett vissza.

Hosszú volt az út, mire teljes értékű embernek érezte magát és meglátta a célt és az értelmet életében. Ebben egy barátja és felesége segített neki, akit a baleset előtt négy hónappal ismert meg és aki kitartott mellette.

Mivel a kezei nem sérültek, így teljes életet élhet: ellátja magát, családot alapított, autót vezet és sportol, háromkerekű kézi hajtású kerékpárjával minden nap teker, idestova tízezer kilométernél jár. És polgárőrként a közösséget szolgálja már több mint 10 éve.

– Azért csatlakoztam annak idején a kalocsai polgárőrséghez, mert valamilyen formában a bűn ellen akartam tenni, ahogy lehetőségeim engedik. Így kezdtem a rendszámfelismerő rendszerrel dolgozni, melynek szoftvere a laptophoz csatlakoztatott kamera segítségével rendszám és alvázszám alapján kiszűri a forgalomból a körözött járműveket. A kamera minden járműről felvételt készít és elmenti a gépre. Hozzáférésem van a rendőrség körözési adatbázisához, amit napi rendszerességgel frissítek.

Ha körözött járműbe botlunk, Beethoven Örömódájával jelez a rendszer

– mondta Attila, akinél talán közlekedési balesete is közrejátszhatott abban, hogy az utakon szolgálja a biztonságot.

Attila harminc éve került kerekesszékbe egy motorbaleset miatt
Fotó: Horváth Péter

A polgárőrségnél hasznosítja tudását Attila

Szabadi Istvánné, a Bátyai Polgárőr Egyesület elnöke három éve kereste fel, hogy dolgozzanak együtt. Azóta szoros együttműködésben látják el a szolgálatot, legalább heti egy alkalommal vadásszák a körözött járműveket. Mivel a polgárőr önállóan nem intézkedhet ilyen esetekben, külön mappába gyűjti a körözött járművekről készült fotókat és ha a rendőrség kéri, akkor átadja nekik, ezzel segítve munkájukat.

Szabadi Istvánné egyesületi elnök szerint Attila története példája annak, hogy a polgárőrség nyitott szervezet, ahol mindenki megtalálja a maga helyét, hasznosíthatja tudását, tehetségét.

– Öröm Attilával együtt dolgozni. Célunk, hogy rend és nyugalom legyen a faluban, amihez ő is nagyban hozzájárul.

Ráadásul sokan lassítanak, ha meglátják a kamerát az autóban. Utána jó néhány napig nincs gyorshajtás a főutcán – fogalmazott az elnök asszony hozzátéve, hogy Attila nagyon sokat mesél az ifjú polgárőröknek és az 50 órás közösségi szolgálatot teljesítő középiskolásoknak, akik közül már többen maradtak és polgárőr ruhát öltöttek hatására.

Attila a kalocsai tanulókat is oktatja

– Hálás vagyok, hogy a bátyai egyesülethez tartozhatom, mert ők az egyik legfontosabb motivációm a mindennapokban – fogalmazott Attila, akiről fentebb azt írtuk, hogy erőt ad másoknak történetével.

– Fontos számomra az az üzenet az embereknek, hogy nincs igazán elkeserítő és megoldhatatlan helyzet. Nincs lehetetlen, mert mindenhonnan van kiút az értékes életbe – fogalmazott Attila, akit már a megyében több iskola esélyórájára is meghívtak, hogy megossza a történeteit a diákokkal. Ezenkívül a Kalocsai Dózsa György Kollégium és Technikum rendészeti tanulóinak társaival együtt oktatja a polgárőrség történetét. És persze a gyakorlatok keretében a rendszámfelismerő rendszer használatát.

Attila számára fontos, hogy motivációt adjon az embereknek.
Fotó: Horváth Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában