Ügyészség

2020.05.14. 11:47

A koronavírus ürügyén írtak tisztességtelen feltételeket a szerződésekbe

Kilenc Bács-Kiskun megyei vállalkozás a vészhelyzetet vis maior eseményként határozta meg, mint ami részükről megakadályozhatja vagy késleltetheti a szerződések teljesítését és az ilyen helyzetekben kizárták a felelősségüket. A főügyészség felszólította őket a tisztességtelen szerződési feltételek törlésére.

Hraskó István

Forrás: shutterstock

Fotó: illusztráció

Dr. Schmidt Gábortól, a megyei főügyészség sajtószóvivőjétől megtudtuk, áprilisban a fogyasztók védelme érdekében folytatott tevékenységük során megvizsgálták kilenc – kecskeméti, soltvadkerti, kalocsai, bajai és lajosmizsei – cég és egyéni vállalkozó általános szerződési feltételeit. Az érintettek többek között szerszámok, elektronikai termékek, lakberendezési tárgyak, környezetbarát termékek és babaholmik kereskedelmével foglalkoznak, és webáruházat nyitottak.

A vizsgálat során a főügyészség arra jutott, hogy a vizsgált vállalkozások a koronavírus járványra hivatkozva tisztességtelen általános szerződési feltételeket is szabtak.

– Ez abban nyilvánult meg, hogy a cégek a koronavírus miatt kihirdetett vészhelyzetet, valamint a különleges jogrend során hozott intézkedéseket olyan előre nem látható, úgynevezett vis maior eseményként határozták meg, ami részükről megakadályozhatja vagy késleltetheti a szerződések teljesítését és kizárták a felelősségüket az ilyen helyzetekben – közölte a szóvivő.

Emellett az érintett cégek az egyoldalúan meghatározott feltételeikben megfosztották a fogyasztókat attól, hogy szerződésszegés esetén a polgári jog szerinti jogaikat (szerződéstől való elállás, kártérítés kérése) gyakorolhassák. Ezzel pedig megsértették a jóhiszeműség és a tisztesség követelményét.

A főügyészség felhívást küldött a kilenc vállalkozáshoz, hogy módosítsák vagy töröljék a kifogásolt általános szerződési feltételeket. A szóvivő hangsúlyozta: ha ezt a megadott határidőn belül önkéntesen nem teszik meg, akkor a főügyészség pert indít ellenük a Kecskeméti Törvényszéken. Ekkor az ügyész a kifogásolt szerződési feltételek érvénytelenségének a megállapítását kérheti keresetében a bíróságtól. Hat cég az ügyészi felhívás nyomán már cselekedett és törölte vagy korrigálta a kifogásolt pontokat.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában