Kecskemét

2019.08.05. 11:47

Kamupártok nevében gyűjtöttek illegálisan ajánlásokat Zuschlagék

Egy pénzügyi tanácsadó cég ügyfeleinek személyes adatait szerezte meg egy nyolctagú bűnszövetség, kamupártok jelöltjeinek ajánlásához. Az ügyben most emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség, a vádlottak között információink szerint ott van Zuschlag János is.

Hraskó István

A vádemelésről hétfőn adott ki közleményt a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. Ebben a kezdeményező nincs megnevezve, “politikai életben jártas 42 éves vádlottként” említik, de több forrásunk megerősítette, hogy Zuschlag Jánosról van szó.

A vád szerint megállapodott egy 25 éves kiskunhalasi férfival, hogy valós tevékenységet nem végző „kamupártok” nevében (úgy tudjuk, négy pártról van szó) a tavalyi országgyűlési választásokon képviselőjelölteket indítanak.

– A vádlottak pártonként 27 egyéni választókerületi jelölt állítása mellett összesen legalább 176 millió forint költségvetési támogatást akartak jogellenesen megszerezni – mondta el dr. Schmidt Gábor, a megyei főügyészség sajtószóvivője.

A nyomozás feltárta, hogy a vádlottak a jelöltek indításához szükséges 500 ajánlást nem a megszokott módon, kampánnyal, hanem különböző adatbázisokban szereplő személyek adatainak felhasználásával kívánták megszerezni, ami nyilván illegális. Mint az is, hogy a tudtukon kívül ajánlóvá váló személyek aláírását odahamisítják az ívekre.

2017 szeptemberében Zuschlagék felvették a kapcsolatot egy 30 éves kiskunhalasi és egy 34 éves kelebiai férfivel, egy pénzügyi tanácsadó cég munkatársaival, és arra kérték őket, hogy a cég ügyfélkörének személyes adatait fizetség ellenében adják át. Ők benne voltak az üzletben, a cég szegedi irodájában lévő számítógépekről a cég közel 10 ezer ügyfelének személyes adatait fürkészték ki, majd juttatták el a két szervezőnek.

Az adatbázis azonban nem tartalmazta a választási jelöléshez szükséges összes személyes adatot, így a személyi azonosítót és az ajánló édesanyjának leánykori nevét sem. Ezeket telefonos úton, „call centeresek” hölgyek szerezték meg: a négy hölgy fizetségért cserébe álnéven, a pénzmosási törvényre hivatkozva hívták fel az ügyfeleket. Minimum 377 sértettet sikerült becsapniuk, és kapták meg tőlük a kért adatokat.

A NAV nyomozói tavaly január végén csaptak le a vádlottakra, így a tervük füstbe ment, nem tudtak hozzájutni a választási költségvetési támogatáshoz. Schmidt Gábor ugyanakkor kiemelte: az adatlopással és a további adatok „call centeres” megszerzésével az érintett pénzügyi tanácsadó cégnek jelentős érdeksérelmet okoztak, hiszen az a hamis látszat alakult ki, hogy a társaság jogszerűtlenül és hanyag módon kezeli ügyfelei adatait.

A vádlottak jelenleg szabadlábon védekeznek, őket az ügyészség bűnszövetségben, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett tiltott adatszerzés bűntettével vádolja. Bűnösségük kérdésében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában