Vezetőszáron várva

2018.02.01. 10:47

Pártok indításával kísérleteztek: őrizetbe vették Zuschlag Jánost

Vezetőszáron vár a sorsára a volt szocialista politikus. A gyanúsítottak a választásokon négy pártot indítottak volna, s ehhez illegális úton megszerzett adatokkal állítottak volna jelölteket. Az állami költségvetés támogatására hajtottak.

Pozsgai Ákos

Forrás: mti

A hatóság szerint illegális úton megszerzett adatok felhasználásával kívántak pártok nevében több százmillió forintnyi támogatáshoz jutni – közölte a baon.hu megkeresésére Barnáné Horváth Melinda őrnagy, sajtóreferens. Az MTI kiadásában azóta megjelent képek tanúsága szerint az őrizetbe vett személyek között ott van Zuschlag János, a volt szocialista politikus is.

Zuschlag János a Kecskeméti Járásbíróságon 2018. február 1-jén
Forrás: MTI Fotó | Fotós: Ujvári Sándor

A hatóságok közleménye szerint a bűnszövetség tagjait a NAV pénzügyi nyomozói és informatikusai lepleztek le.

A gyanú szerint egy férfi és társai a 2018-as választások során kívántak négy olyan pártot indítani, melyek illegális úton megszerzett adatokkal állítottak volna jelölteket, és magas támogatást kaptak volna az állami költségvetésből.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozása a visszaélést megakadályozta, a pártok nem tudnak illegális úton költségvetési támogatáshoz jutni.

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség az ügyben kiadott közleménye szerint bűnszövetségben elkövetett tiltott adatszerzés bűntette miatt indítványozta egy 40 éves és egy 24 éves férfi előzetes letartóztatását, akik 2017 őszén egy pénzügyi tanácsadó cég adatbázisaiba illegálisan belépve jogellenesen megszerezték a cég ügyfeleinek személyes adatait, hogy tényleges kampány helyett ekként „gyűjtsenek ajánlásokat” az idei parlamenti képviselőválasztásra. A harmadik őrizetben lévő férfi esetében a kényszerintézkedés feltételei nem állnak fenn.

Zuschlag János várakozik a Kecskeméti Járásbíróságon 2018. február 1-jén
Forrás: baon.hu | Fotós: Bús Csaba

A NAV nyomozói összesen 7 személyt hallgattak ki gyanúsítottként. A letartóztatásról csütörtök délelőtt dönt a Kecskeméti Járásbíróság.

Borítókép: Zuschlag János egykori szocialista országgyűlési képviselő a Kecskeméti Járásbíróságon, ahol döntenek előzetes letartóztatásáról 2018. február 1-jén

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában