Lajosmizse

2019.08.30. 10:29

Eltilthatják foglalkozásától a nyomdászt, aki kilopta az érettségi feladatsorokat

A lajosmizsei nyomda egyik munkatársa tavasszal kilopta a magyar, a matematika és a történelem érettségi feladatsorait, hogy eljuttassa vizsgázó ismerőseinek. Tucatnyian meg is kapták a feladatokat. Az ügyészség most vádat emelt a 41 éves férfi ellen.

Hraskó István

Budapest, 2018. május 8. Kibontják a matematika írásbeli érettség vizsga feladatlapjait tartalmazó tasakot a XVI. kerületi Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban 2018. május 8-án. Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint a 2005-ben bevezetett kétszintû érettségi vizsgarendszer 28. idõszakában 1183 helyszínen összesen mintegy 110700-an adnak számot tudásukról. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Forrás: Illusztráció

Fotó: Máthé Zoltán, MTI

A 41 éves férfi információink szerint a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. lajosmizsei nyomdájában dolgozott. Itt nyomtatták ki a 2019-es középszintű írásbeli érettségi vizsga feladatsorait.

– Ezek a feladatlapok a vizsgák megkezdéséig „korlátozott terjesztésűnek” minősülnek, vagyis addig tilos nyilvánosságra hozni, jogosulatlanul megszerezni, módosítani vagy illetéktelen személy részére hozzáférhetővé tenni őket – mondta el dr. Schmidt Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

A vádlott közreműködött a feladatsorok nyomtatásában, ez előtt egy titoktartási nyilatkozatot is tett. Ebben tudomásul vette, hogy a minősítés ideje alatt titoktartási kötelezettség terheli, azaz tudta, hogy bűncselekményt követ el, ha a feladatsorokat kilopja.

Mégis megtette ezt. A magyar érettségi feladatlapjait április 25-én, a matematikáét másnap, míg a történelem feladatlapokat május 2-án nyomtatták ki, a vádlott közreműködésével. A nyomtatás után a magyar, valamint a matematika érettségi feladatsorok egy-egy részét, továbbá a teljes történelem feladatsor egy példányát a ruhájába rejtve kicsempészte a nyomdából. Majd apja élettársának adta át őket, hogy továbbítsa a rokonságba tartozó, vizsga előtt álló fiataloknak – így akarta segíteni őket az eredményes érettségiben.

A feladatlapokat összesen körülbelül tíz-húsz személy kapta meg – diákok, rokonaik, ismerőseik –, volt, aki papíron, más interneten keresztül. Schmidt Gábor hangsúlyozta: ők azonban nem tudták, hogy a megszerzett feladatsorok a megismerés időpontjában minősített adatot képeznek.

A szabadlábon védekező, büntetlen előéletű vádlottat a főügyészség korlátozott terjesztésű minősített adattal visszaélés vétségével vádolja, ez a bűncselekmény a törvény szerint egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Az ügyész felfüggesztett fogház kiszabását indítványozta a vádlottal szemben azzal, hogy a nyomdai gépmesteri foglalkozástól is tiltsák el határozott időre. A vádlott büntetőperét a Kecskeméti Törvényszéken fogják tárgyalni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában