börtön

2019.01.17. 14:00

Tavasszal költöznek át a halasi börtönbe Kalocsáról a rabok

Hamarosan befejeződnek a kiskunhalasi börtön építési munkálatai és átköltözhetnek a Kalocsai Fegyház és Börtönből az elítéltek.

Pozsgai Ákos

Új tábla hirdeti, hogy ismét új feladatot látnak el az egykori laktanyában

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A kormány tavaly ősszel jelentette be, hogy a büntetés-­végrehajtási szervezet férőhelybővítési programja keretében egy 470 fő befogadására alkalmas börtön létesül Kiskunhalason. A korábban menekültügyi őrzött befogadó központként működő, mintegy 24 hektáron elterülő, üresen álló egykori honvédségi tüzérlaktanyát alakították át börtönné.

Az építkezési munkálatokban százötven elítélt is részt vett, két szállóépület belső átalakítása során többek között kőművesmunkát, a külső körlet kialakításakor a kerti munkát végezték, és ők építették az objektumot körülvevő, szöges dróttal megerősített, többsoros kerítésrendszert is. A fogvatartottak a munkálatok elvégzéséhez szükséges szakképesítést és gyakorlati tapasztalatokat már a börtönben szerezték meg.

Az 1,7 milliárd forintból kialakított új intézmény neve Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet lesz, amely az európai börtönnormáknak is megfelel. A zárkákban lesz hideg-meleg víz, a zárkatértől elkülönített illemhely, valamint az objektumban sétálóudvart is építettek. A börtönt úgy alakították ki, hogy az elítéltek dolgozni is fognak, szabás-varrási munkát végeznek majd, és az elkészült munkaanyagok raktározására is lesz lehetőség.

Új tábla hirdeti, hogy ismét új feladatot látnak el az egykori laktanyában
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

Az átalakítási munkálatok január 31-ig befejeződnek, ezt követően kezdődhet majd meg az elítéltek átköltöztetése a kalocsai fegyházból. A tervek szerint áprilisig összesen 470 fogvatartottat telepítenek át a kiskunhalasi börtönbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában