Kecskemét/Ladánybene

2018.03.22. 16:58

Hagyták éhezni a kutyát, felfüggesztett börtönt kaptak

Állatkínzásért hat hónap felfüggesztett börtönre ítélte a Kecskeméti Járásbíróság egy ladánybenei házaspár mindkét tagját, mert hagyták csontsoványra fogyni kutyájukat.

Hraskó István

A bíróság által megállapított tények szerint a 34 éves nő és szintén 34 éves férje ladánybenei házuk kertjében egy Cane corso fajtájú kan kutyát tartottak (a Cane corso masztiff típusú, közepesen nagy kutya, de nem zömök testfelépítésű, a kan marmagassága 64-68 centiméter, testtömege 45-50 kiló). A bíróság szerint a házaspár nem gondoskodott az állat ellátásáról, itatásáról, élelmezéséről, ápolásáról, nem biztosítottak neki fedett helyet sem. A kutya az éhezés miatt kórosan lesoványodott, 19 kilóra.

A vádlottak szomszédjai felszólították a házaspárt az eb megfelelő gondozására, azonban ennek ők nem tettek eleget, ezért a szomszédok értesítették a hatóságokat. A kutyát végül egy menhelyre szállította, ahol állatorvosi kezelésben és megfelelő táplálásban részesült, így visszahízott 50 kilósra. A bíróság megállapította: a szomszédok segítsége nélkül az éhínség és a szomjúság miatt az állat elpusztult volna.

A vádirat egyébként még arról szólt, hogy a háznál hat kutyakölyök és egy szuka kutya is volt, akik hasonlóan mostoha körülmények között éltek, sőt az egyikük el is pusztult. Sőt, az is szerepelt a vádiratban, hogy a házaspár tudomást szerzett a hatóság látogatásáról, és a helyi önkormányzat dolgozóinak kiérkezése előtt a férj a halott állat tetemét és a kutyakölyköket ismeretlen helyre vitte. Az ügyész azonban később módosította a vádiratot.

A ladánybenei férfi és nő hat hónap – végrehajtásában egy évre felfüggesztett – börtönt kapott, a bíróság egyúttal elrendelte, hogy vegyenek részt a pártfogó felügyelő által szervezett csoportos foglalkozáson, amelynek tematikája az állatok védelme és gondozási ismeretei. Az ítélet nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában