bírósági ítélet

2018.01.31. 16:22

Felfüggesztett börtönt kapott a szobortolvaj

1 év 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott az a férfi, aki decemberben ellopta a Kodály Zoltánt ábrázoló bronzszobrot a Kodály Intézet előtti alkotásról Kecskeméten.

Hraskó István

Mint arról beszámoltunk, szeptemberben megcsonkították Szervátiusz Tibor Kodály Intézet előtti, Csak tiszta forrásból című bronzművét, a tolvaj lecsavarozta Bartók Béla szobrát, így Kodály Zoltán alakja hónapokig egyedül volt látható. Év végén aztán Kecskemét híres szülöttének szobra is eltűnt a róla elnevezett zenepedagógiai intézet előtti alkotásról.

Ennek a szobornak a tolvajára pár nap alatt rátaláltak a rendőrök. A környékbeli kamerák segítségével azonosították az illetőt, a 37 éves G. Ferencet. Ő először tagadott, utána viszont részletes beismerő vallomást tett, majd megmutatta a nyomozóknak, hova rejtette el a 3 millió forint értékű szobrot, miután december 25-én éjjel 2 órakor letörte. Egy zsáknyi fűrészporba csomagolva bedobta a Vadaskert kerítésén. A zsák – mivel eldugott részen lapult – nem tűnt fel sem a Vadaskert dolgozóinak, sem a látogatóknak, az ügyben legilletékesebb G. Ferenc útmutatása révén viszont a rendőrök meglelték az alkotást. Kiderült, a tolvaj karácsonykor éppen a Kéttemplom közben biciklizett, majd mikor meglátta a szobrot, felmászott a kompozícióra, a szobor talapzatát rugdosta és rángatta, míg a művet tartó csavar eltört.

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség szerdán nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt gyorsított eljárásban állította bíróság elé a férfit. A járásbíróság a bűncselekményt beismerő vádlottat az ügyészség indítványával egyetértve bűnösnek mondta ki lopás bűntettében. A bíró a vádlottat 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év 6 hónapra felfüggesztette. Az ítélet a büntetés tekintetében jogerős – tájékoztatott dr. Schmidt Gábor, a megyei főügyészség sajtószóvivője.

A Bartók-szobor tolvaját még keresi a rendőrség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában