ADUVIZIG

2024.01.10. 16:06

Belvíz: 3000 hektáron áll a víz Bács-Kiskunban, de megkezdődött az apadás

Bács-Kiskun vármegye Duna menti sávja, valamint Szabolcs- Szatmár-Bereg vármegye északkeleti sarka hazánk belvízzel leginkább veszélyeztetett térsége. A 2023-as év novemberében és decemberében olyan mennyiségű csapadék hullott térségünkben, amit több évtizede nem tapasztaltak ebben az időszakban. Az utóbbi évek aszályai azonban annyira kiszárították a talajt, hogy a mostani csapadékbőség sem tudta pótolni a hiányt. Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának Sajtóosztálya belvízzel kapcsolatos kérdéseivel megkereste az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságot (ADUVIZIG).

Lizik-Varga Katalin

Forrás: bacskiskun.hu

Az ADUVIZIG felmérései szerint a magas dunai vízszinteknek és a lehullott csapadékmennyiségeknek megfelelően a működési területükön több helyen kialakult belvízfolt, mintegy 3000 hektáron. A vízborítások jelentős része mély fekvésű réteken, legelő területeken jelent meg, de szántóföldeken is észlelhető. Az észlelt vízborítások mérete folyamatosan változik, az elmúlt napokban tapasztalt enyhébb időjárásnak, a Duna apadásának és a szélnek köszönhetően csökkenés figyelhető meg. 

Mint írják, a magas dunai vízszintek miatt megszűnt a Duna folyamba torkolló csatornákból történő gravitációs vízkivezetés lehetősége. A működési területen összegyülekezett, csatornákon lefolyó víz Dunába történő levezetése érdekében szükségessé vált a dunai, torkolati szivattyútelepeken védelmi fokozat elrendelése, a víz szivattyús üzem segítségével történő átemelése. Kunszentmiklós településen a belterületi szakasz mentesítése érdekében a Kunszentmiklósi szivattyútelepen szintén védelmi fokozat került elrendelésre (és a napokban már megszüntetésre).
A csatornákon történő vízkivezetést követően a lehetőségeknek megfelelő vízvisszatartásra törekszünk az esetlegesen fellépő száraz időszakra felkészülve. 

A következő napokkal kapcsolatban az ADUVIZIG úgy fogalmazott, a Duna apadásával a betorkolló csatornák gravitációs vízkivezetési lehetősége helyreáll. Az apadás mértékének megfelelően a védelmi készültségek fokozatosan visszavonásra kerülnek a szivattyútelepeken. 

A talaj felső rétegeinek vízkészlete jelentősen nőtt

Kiemelten csapadékos időjárás van mögöttünk: novemberben 110 milliméter, decemberben 85 milliméter csapadékot regisztráltak, ami mindkét hónapban az átlagos csapadékmennyiség mintegy kétszeresének felel meg. − A kiadós esőzések hatására a talaj felső rétegeiben tározott vízkészlet jelentősen megnövekedett: a felszíntől számított 1 méter vastagságú talajrétegben a talajvízzel való telítettsége közel 100 százalékos. A sekély víztükrű (átlagosan 6-7 méter talpmélységű) talajvízszint-figyelő kutakban működési területünk északi és középső részén átlagosan 50 centimétert, a déli területeken átlagosan 30 centimétert emelkedett a talajvíz szintje. A mély talajvíztükörrel rendelkező területeken (az Illancs területén, valamint Kerekegyháza és Lajosmizse térségében) a felszínre hulló csapadék jellemzően még nem érte el a talajvíz szintjét, így ott a talajvízjárás továbbra is stagnálást mutat − olvasható az ADUVIZIG válaszában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!