Bács-Kiskun

2023.12.06. 07:06

Havazásra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat

Havazás miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztető előrejelzést Bács-Kiskunra is.

Baon.hu

A Dunántúlon és a Duna vonalában a nap folyamán kiterjedt jelleggel várható folyamatos csapadékhullás – a havazás, havas eső lesz a jellemző (de főleg utóbbi térségben időnként előfordulhat folyékony halmazállapot is). Délutántól a Duna-Tisza köze más részein, estétől a Tiszántúlon is egyre több helyen megjelenhet a szilárd halmazállapot. Ma éjfélig megközelítőleg az ország nyugati felén (Duna vonalának tágabb környezete, illetve attól nyugatra) nagy területen alakulhat ki ~5-15 centiméteres vizes, tapadó hóréteg. A területtől kelet felé haladva csökkenő eséllyel és vastagságban alakulhat ki hótakaró, de helyenként még a Tiszántúlon is képződhet ~lepel–3 centiméter. A legnagyobb mennyiségre a Dunántúl középső, keleti részén van kilátás, a legfrissebb számítások alapján 20 centiméter körüli, illetve azt meghaladó friss hótakaróra ma éjfélig a Bakony, Vértesben és a Gerecse térségében valamint a Somogyi-dombságban van nagyobb esély (jellemzően 200-300 méter felett – felfelé haladva gyorsan növekedhet a hóvastagság.) – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A későbbiekben már a legkeletibb tájakon is a havazás lehet a jellemzőbb, és csütörtökön főleg a Duna vonalában és attól keletre várhatóan nagy területen folytatódik, így tovább gyarapodhat a hótakaró.

Főként a Dunántúl északkeleti harmadán, a főváros és a Dunakanyar környékén, illetve az Északi-középhegység nyugatibb részein átmeneti ónos eső (néhány tized mm) nem kizárt – elsősorban a nap első felében.

Forrás: met.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!