OMSZ

2023.11.03. 10:42

Elsőfokú riasztást adott ki az erős szél veszélye miatt a Bács-Kiskunban

Az érintett területeken a széllökések sebessége meghaladhatja a 70 kilométer/órát is.

Baon.hu

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki az erős szél veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken a széllökések sebessége meghaladhatja a 70 kilométer/órát is.

A déli, délkeleti szelet az Alföldön (kiemelten a Viharsarokban) 60-90 kilométer/óra közötti széllökések kísérhetik. Viharos (60-80 kilométer/óra) széllökések az ország magasabban fekvő területein is előfordulhatnak. Késő estére jelentősen veszít erejéből a légmozgás.

Forrás: OMSZ

Zivatar

Ma napközben legnagyobb valószínűséggel a Dunántúlon fordulhatnak elő zivatarok. Az erősebb gócokhoz intenzív csapadék (~10-20 mm, egy adott pont fölött egymást követő záporokból, zivatarokból akár >25-30 milliméter), viharos széllökések (ált. 70-80 kilométer/óra), illetve apró szemű (1 centimétert nem meghaladó) jégeső társulhat. Délután a Dunántúl nyugati és középső régióiban alacsony valószínűséggel heves zivatar is előfordulhat 90 kilométer/óra körüli széllökések és 1-2 centiméter átmérőjű jég kíséretében.

Eső

A Kisalföldön és az Alpokalján akár területi átlagban is, másutt inkább csak lokálisan érheti el, haladhatja meg a 20 millimétert a pénteken lehulló csapadék mennyisége.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!