Előrejelzés

2023.07.21. 18:36

Harmadfokú riasztást adtak ki Bács-Kiskunra is

Az érintett területen fokozott veszély állhat fenn, heves zivatarok várhatók. A zivatarokat kísérő szél, jégeső is jelentős kockázatot jelent.

Baon.hu

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Este és az éjszaka első felében egyre nagyobb számban és egyre nagyobb területi lefedettséggel várhatók nyugatról kelet felé mozgó zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek. Az ország déli felében mutatkozik legnagyobb esély heves zivatarok előfordulására – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat!

A zivatarokhoz kapcsolódóan viharos széllökés (ált. 60-90 kilométer/óra), jégeső (~1-2 centiméter), intenzív csapadékhullás (rövid idő alatt ált. 10-25 milliméter), helyenként felhőszakadás (> 25-30 milliméter) is előfordul, míg a heves zivatarokat károkozó szélroham (>90-100, néhol > 110 kilométer/óra) és nagyméretű jég ( >2-4 centiméter) is kíséri. Az éjszakai órákban kelet felé terjednek a zivatarok, majd hajnaltól csökken a számuk vagy megszűnnek. Szombaton a nap első felében csak elvétve (főként az északkeleti tájakon) lehet zivatar, majd várhatóan a délutáni, késő délutáni óráktól nyugat felől ismét egyre több helyen (legkisebb eséllyel az ország északkeleti harmadán) alakulhatnak ki, - kelet felé mozgó -, zivatarok (esetleg zivatarrendszerek) a maihoz hasonló kísérőjelenségekkel. Elsősorban délnyugaton heves zivatarok (széllökés > 90 kilométer/óra, jég > 2-4 centiméter) is létrejöhetnek.

Forrás: met.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!