Riasztás

2023.07.12. 17:35

Elsőfokú riasztást adtak ki felhőszakadás veszélye miatt Bács-Kiskunra

Az érintett területeken akár huszonöt-harminc milliméternél is több csapadék eshet.

Baon.hu

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki felhőszakadások veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken rövid idő alatt akár több mint huszonöt-harminc milliméter eső eshet.

Estig még főleg a Tiszántúlon várható zivatar, néhol heves zivatar, illetve egy északnyugat felől érkező hidegfront előterében már újabb hullámban kipattannak heves zivatarok eleinte északnyugaton. A későbbiek során, estétől, késő estétől már zivatarrendszerré szerveződve kiterjedtebben, de főként az ország északi felében heves kísérőjelenségeket okoznak és fokozatosan a keleti országrészre is átterjednek.

Csütörtökön ismét nagy területen, kiterjedten várható zivatarok, heves zivatarok kialakulása. A nap első felében főleg az ország északkeleti felében, majd a késő délutáni óráktól kiemelten a déli országrészben várhatók további zivatarok, amelyek ott rendszerbe is szerveződhetnek, károkozó események is nagyobb területen várhatók.

A legintenzívebb cellákat mindkét nap nagy méretű jég (néhol >5 centiméter átmérőjű), szélvihar (80-100 kilométer/óra, helyenként >100 kilométer/óra), illetve felhőszakadás (~20-40, néhol >50 millimétert meghaladó csapadékmennyiség) kíséri.

Figyelem! A piros fokozatnak megfelelő heves zivatarok is kialakulhatnak! (A kiterjedtség, valamint a kritériumok teljesülése esetén ma éjjel főként az ország északi megyéiben van esély a piros riasztás kiadására. Csütörtökön még nagyobb eséllyel várható a piros fokozatra történő emelés a veszélyjelzésben, ekkor az éjszaka során várhatók a legveszélyesebb események, estétől már kiadásra kerülhet a piros riasztás, amely elsősorban az ország déli felében (délnyugat és Dél-Alföld) több megyét is érinthet.)

Magas napi középhőmérséklet

A napi középhőmérséklet ma az északkeleti területeket leszámítva 25 fok felett, főként a déli területeken 27 fok körül várható. Csütörtökön mérséklődik a hőség, főként az ország délkeleti felében várható 25 fok feletti, délkeleten néhol 27 fok feletti napi középhőmérséklet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!