2018.05.18. 16:00
Versenyt futnak az idővel a szamócát termelő gazdák
A szamócaszezon derekán járunk, ám a viszonteladóknál még mindig sokba kerül az egyik legkorábban érő gyümölcsünk. A szamóca népszerűsége azonban töretlen a vásárlók körében, viszont kevesen tudják, hogy milyen sok munkát kell elvégezniük a termesztőknek, hogy kiváló minőségű áru kerüljön a piacokra.
Zádori Zsolt egy évtizede határozott úgy, hogy szülei segítségével nagyobb területen is belefog a szamóca termesztésébe. A Kiskunmajsához közeli településrészen gazdálkodó fiatalember jelenleg már nyolcezer négyzetméteren gondozza a palántákat. A szamócásban szinte egész évben akad tennivaló és nem csak a szedéskor kellenek a szorgos kezek, hiszen a szamócázás mintegy nyolcvan százaléka kézi munkát igényel. A Zádori család más zöldségekkel és gyümölcsökkel is foglalkozik, így például csemegekukoricát, sárga- és görögdinnyét is termesztenek. Barackosuk is van, de ott idén a fagy már leszüretelt.
Tavaly még Ausztriába is eljutott a kígyósi szamóca, de idén – az időjárási viszonyok miatt – nem bírja a gyümölcs a hosszú szállítást. Most leginkább a szegedi nagybanira és a környékbeli települések, Kiskunhalas, Kiskunmajsa piacaira viszik a frissen szedett szamócát. Természetesen vannak visszatérő vevőik is, akik házhoz mennek az áruért.
– A szamóca igen kényes gyümölcs, emiatt a szedésre is nagyon kell ügyelni – mondta el Zádori Zsolt, akitől megtudtuk, hogy mifelénk az olasz fajták – a Clery, az Asia és a Jolly – a legnépszerűbbek. Utóbbiak között hatalmas, közel húsz dekagrammos szemek sem ritkák. A piacvezető fajta jelenleg a Clery, ami igen finom és mutatós is. Egy négyzetméteren kilenc tő található, melyek átlagban, egyedenként, úgy fél kiló szamócát teremnek egy szezonban.
Versenyt futnak az idővel a szamócát termelő gazdák
A fóliák alatt szorgoskodó, vidám asszonycsapat tagjai mutatnak is néhány jókora szamócát.
– Ők a „szamóca mamik”, akik évek óta visszatérnek hozzánk. Sajnos, manapság napszámost a legnehezebb keríteni – sorolja ládázás közben Zádori Zsolt, akit az sem vigasztal, hogy az emberi erőforrás hiánya más mezőgazdasági ágazatokra is jellemző. A gazda egyébként jól ismeri az agráriumot, hiszen környezetgazdálkodási agrármérnök, mezőgazdasági gépésztechnikus és hulladékgazdálkodási technológus végzettséggel is rendelkezik.
A szamóca szedését már április végén elkezdték és június elejére véget is ér a szezon. A talaj-előkészítést már a nyár végén megkezdik, majd ősszel palántáznak, és az új telepítésekkel is akad munka bőven, míg termőre fordulnak. Zádoriék fóliában és szabadföldön termesztenek szamócát. Természetesen jön a megkerülhetetlen kérdés: melyik a finomabb? Zádori Zsolt szerint a szabadföldi a zamatosabb, de később érik és jobban kiszolgáltatott az időjárás szeszélyeinek.
Sokan a befektetés gyors megtérülése miatt döntenek a szamócázás mellett, ami az őszibarack mellett valóban a legjövedelmezőbb ága a gyümölcstermesztésnek, de „ezt az egészet szeretni kell, másként nem lehet csinálni” – vallja a kígyósi gazdálkodó.
– Mint a mezőgazdasági termelők általában, mi is kiszolgáltatottak vagyunk a felvásárlóknak és a kereskedőknek, akik minél nyomottabb árakat szeretnének. Ilyenkor versenyt futunk az idővel is, hiszen rövid idő alatt kell értékesítenünk a termést. A szamóca ára tíz éve is ennyi volt, de minden más – benzin, helypénzek, bérletek, növényvédő szerek, műtrágya – drágább lett – sorolta Zádori Zsolt, aki mellett felesége, Eszter is rendszeresen szorgoskodik az ültetvényeknél.