Bács-Kiskun

2018.07.21. 07:00

Ballószög, Városföld és Kecskemét lakossága a legtehetősebb a régióban

A Dél-Alföld régió leggazdagabb és legszegényebb települése is Bács-Kiskun megyében található. Az előbbi Ballószög, az utóbbi Bács­szőlős.

Barta Zsolt

Az ezredforduló óta 235 új ingatlan épült Ballószögön

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

A Dél-Alföld régió négy leggazdagabb települése Bács-Kiskun megyében található. Az első helyen Ballószög áll, a második Városföld, a harmadik Kecskemét, a negyedik Helvécia a Központi Statisztikai Hivatal szerint. Mögöttük olyan nagy városok sorakoznak, mint Szeged vagy Békéscsaba. Az adatok szerint a Dél-Alföld régió legszegényebb települése Bács­szőlős. A www.teir.hu honlapon az egy főre jutó nettó éves jövedelem összege alapján alakult ki a sorrend. Az adatok 2016-ból származnak, a tavalyi év valószínűleg feldolgozás alatt áll.

Ballószög a Kecskeméti járás egyik faluja, amely a megyeszékhelytől 12 kilométerre fekszik. Az adatok alapján ez a falu a leggazdagabb település a Dél-Alföld régióban. Az egy főre jutó nettó éves jövedelem 1 millió 69 ezer 11 forint volt. Azaz egy négytagú család évente 4,2 millió forintot tudott magára költeni.

Érdekes azonban, hogy az önkormányzat nem tartozik a módosak közé, mert az iparűzési adó 20 millió forint körül alakul, az összes helyi adó 38 millió forint, mondta érdeklődésünkre Somogyi Lajos polgármester. Hogy mi is okozhatja mégis a statisztikailag meglepő eredményt? Minden bizonnyal az, hogy nagyon sokan dolgoznak a megyeszékhelyen a helyi családok közül, és a gyorsan fejlődő Kecskeméten elég jók a fizetések.

– Ballószögön a lakosság száma az ezredfordulótól napjainkig közel 50 százalékkal nőtt, 2623-ról 3800-ra. A lakások száma negyedével szaporodott 2001 és 2016 között. Összesen 235 új ingatlant építettek. Az építési telkek 5,2-7,5 millió forint között vannak, mérettől függően. Egyre több a faluban a gyermek. Az óvodai beiratkozásnál 40 kicsit vesznek fel, de húszat el kellett utasítani, mert nincs elég férőhely. Az iskolában felmenő rendszerben a 25-26 fős osztályok felváltják a korábbi 14-15 fős csoportokat. A faluban kertvárosi hangulat érezhető, illetve egy jó közösség erősödik. Ugyanakkor az is igaz – tette hozzá a polgármester –, hogy mintegy 1600-an külterületen élnek. Közülük nem kevesen vannak azok, akik nagyon szegények és rászorulnak a segítségre.

Veszelka Mihály, Városföld polgármestere nem csodálkozik azon, hogy a települése jól szerepel a listán. Mint mondta, a helyi cégek sok embernek adnak munkát, illetve a becslése szerint naponta 600-700 ember is ingázhat Kecskemétre.

– Ha nincs útakadály, akkor a megyeszékhelyen vannak 5 perc alatt. A buszok gyakran járnak a két település között. A helyiadó-bevételek nagyon jók, az állam el is von mintegy 40-45 millió forintot emiatt a falutól. Gond viszont az, hogy elfogytak az önkormányzat telkei. Ezeket az 1150 négyzetméteres telkeket 2,7-2,8 millió forintért értékesítettük korábban. Ma magánkézben lévő üres porták vannak még, de azok ára 3,5-4 milliót kóstál. A faluban az új Mercedes-­gyár épülésével munkásszálló is épül – tudtuk meg a polgármestertől.

Az ezredforduló óta 235 új ingatlan épült Ballószögön
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

– Kecskemét szerepe kiemelkedő – mondta Gaál József, Kecskemét gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere. – Helvécia, Ballószög és Városföld a gyorsan fejlődő Kecskeméti járás része. Nagyon sokan a környékbeli falvakból járnak dolgozni. A megyeszékhely tudatos gazdaságpolitikája következtében erősödik első helyen az ipar, a kereskedelem és az agrárgazdaságra épülő élelmiszer-­termelés. A siker emellett a környék jó logisztikai fekvésének és az itt élő emberek szorgos munkájának köszönhető, amely sok generációra tekint vissza a város és a térség történelmében.

Helvécia áll a negyedik helyen

– A magas egy főre jutó nettó jövedelmek alakulásában a jó helyi cégek is fontos szerepet játszanak – nyilatkozta lapunknak Balogh Károly polgármester. – Az elmúlt 18 év alatt 30 százalékkal emelkedett a falu lakosainak száma. Ez részben a Kecskemétről történő kiköltözésnek köszönhető. A faluban jóval olcsóbbak az építési telkek, mint a megyeszékhelyen, amely tíz perc autózásra fekszik Helvéciától.

A falu elöljárója megjegyezte, hogy az önkormányzat jelenleg félszáz telket kínál megvételre a letelepülőknek. Az ezredforduló és 2016 között húsz százalékkal nőtt az új otthonok száma, 280 lakás épült a településen. Jelenleg is mintegy 20 épülőben van.

Bácskaiak a legszegényebbek

A statisztika szerint a bács­szőlősiek a legszegényebbek a megyében. Ott az egy főre jutó nettó jövedelem a 2016-os évben mindössze 354 ezer 696 forint volt. Azaz egy négytagú család 1 millió 418 ezer 784 forintot tudott magára költeni egy esztendő alatt. Ez pont egyharmada a ballószögi átlagnak. Hátulról a sorban a második Bácsszentgyörgy, a harmadik Csikéria, negyedik Kéleshalom, majd Mátételke következik a sorban. Ez utóbbi település 456 ezer 024 forinttal, több mint 100 ezer forinttal áll jobban, mint Bácsszőlős.

Egy lakosra jutó összes nettó jövedelem 2016-ban (Ft)

Település

Összeg

Ballószög

1.069.011

Városföld

1.054.660

Kecskemét

1.030.588

Helvécia

1.019.020

Deszk

955.023

Szeged

924.399

Békéscsaba

918.138

Gyula

874.290

Harta

874.290

Apostag

860.779

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!