Átadó

2024.05.24. 13:23

Több mint tízezer tonna kerozint tud tárolni a MOL Kecskeméten – galériával, videóval

Átadták a MOL felújított kecskeméti telepét pénteken, ahol az ország stratégiaikerozin-készletének mintegy 85 százalékát tárolják majd. A hat, felújított tartályban 12 ezer tonna kerozin tárolható, ami többszöröse a korábban rendelkezésre álló mennyiségnek. Emellett a telep új, korszerű tankautó-töltő egységgel is bővült.

Horváth Péter

A repülőgépkerozin (JET) iránti kereslet – leszámítva a koronavírus-járvány idején tapasztalható megtorpanást – 2016 óta folyamatosan növekszik. Az ellátásbiztonság érdekében – és nem utolsó sorban az IEA (Nemzetközi Energia Ügynökség) ajánlásának eleget téve – szükségessé vált a hazai stratégiai készletek bővítése is – mondta el Szabó Szabolcs Pál értéklánc menedzsment ügyvezető igazgató a telephely bejárásán.

MOL, kerozin, beruházás
Átadták a MOL felújított kecskeméti telepét pénteken
Fotó: Bús Csaba

A MOL fejlesztésével hétszeresére nőtt hazánk stratégiaikerozin-készlete

A stratégiai készletezés célja, hogy válsághelyzetekben is garantálni lehessen a folyamatos hozzáférést a kőolajtermékekhez. A rendszert a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) koordinálja. A biztonsági tartalék képzése termék esetében korábban csak a benzinre- és gázolajra terjedt ki. A stratégiai kerozin mennyiséget az előállításához szükséges kőolaj formájában tárolták, a felhasználásához további feldolgozásra volt szükség. Ez nem volt elég hatékony és gyors, mert egy esetleges JET-ellátási krízis esetén ezt a készletet nem lehetett azonnal mozgósítani. Az Országgyűlés ezen a gyakorlaton változtatott azzal, hogy bevezette a magyar szabályozásba a JET-készletezést. Ennek teljesítésére az MSZKSZ szándéknyilatkozatot írt alá a MOL-lal. A társaság a szükséges tervezés és engedélyeztetés után 2023-ban kezdte meg a munkálatokat kecskeméti telephelyén. Ezzel a fejlesztéssel hétszeresére nőtt az ország stratégiaikerozin-készlete, mely jelentősen hozzájárul a hazai ellátásbiztonság növeléséhez.

Fel kellett újítani a tárolókat

Földházi Zoltán logisztikai telepvezető elmondta: az 1950-es években létesített telephelyen korábban gázolajat és benzint tároltak. Így fel kellett újítani a korábban gázolaj tárolására használt, 1980-as évek elején épített tartályokat, hogy kerozinból is tartalékot tudjon képezni a MOL. Ehhez speciális réteggel látták el a tartályok belsejét. A tartályok saját tűzoltó rendszerrel ellátottak. A tartályok duplafenekűek, amit folyamatosan monitoroznak annak érdekében, hogy meghibásodás esetén se jusson ki a környezetbe az üzemanyag. Abban az esetben, ha bármilyen katasztrófahelyzet érintené a telephelyet, a rendszer Szajolra menekíti a JET-üzemanyagot. Az 1,2 milliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően jelenleg már mintegy 12 ezer tonna JET tárolható Kecskeméten. Emellett a telep új, korszerű tankautó-töltő egységgel, labor- és mintatároló helyiséggel bővült, valamint felújították a szivattyúkat és kiszolgáló rendszer vezetékeit is. A laborra azért volt szükség, mert folyamatosan ellenőrzik a repülőbenzin minőségét, hiszen annak rendkívül szigorú szabványnak kell megfelelnie. 

Az elkészült beruházás révén a MOL összesen mintegy 14 ezer tonna kerozinkapacitást tud biztosítani az MSZKSZ részére, ebből 2 000 tonna Százhalombattán van, már meglévő kerozintartályokban. A JET-üzemanyag Százhalombattáról érkezik a ceglédi telephelyen keresztül, vezetéken. A csővezeték kapacitása mintegy 1000 köbméter, és 80-100 kilométer per órás sebességgel áramlik rajta keresztül az üzemanyag. A tárolókapacitás mindig feltöltött, de a kerozin körülbelül egy év alatt teljesen kicserélődik, felhasználja a honvédség. Ha nem így lenne, körülbelül öt évig állna el minőségromlás nélkül a repülőbenzin - mondta el a logisztikai vezető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!