Kiskőrös

2024.04.23. 06:50

A fehér- és rozéboroknak kedvezett a tavalyi év – galériával

Bormustrát rendeztek Kiskőrösön. A közel 2200 hektáron termelő cégek, családok borait a napokban minősítették a döntnökök.

Barta Zsolt

Huszonhatodik alkalommal rendezték meg Kiskőrösön a helyi borversenyt. A szám önmagában azt jelenti, hogy a szőlő a mai napig fontos szerepet játszik a település életében. Domonyi László polgármester nyitotta meg a megméretést. Mint mondta, a verseny szervezésnek komoly hagyományai vannak a városban. Bár minden eseményen a beszédeiben jelzi, hogy a Kiskőrös ipari jellegű település, a mezőgazdaság szerepe – így a szőlészet – a mai napig igen számottevő. Majd hozzátette: akkor lehetne a termelői társasalom nyugodt, ha a napokban leesne legalább 30 milliméter eső, majd ez két hetente ismétlődne. 

borverseny, bormustra, borkóstolás
Kunföldi Pál (középen) bizottságának a tagjai fehérbort kóstolnak
Fotó: Barta Zsolt

Mint hangsúlyozta, nem a termelőktől függ a szőlőkultúra sorsa, hanem a természettől. Kitért arra, hogy bár a hazai borfogyasztás drasztikusan csökkent, azért látni, hogy a borkedvelők a könnyű fehér és rozé italok felé fordulnak. A kiskőrösiek ilyen borokat állítanak elő. Ettől függetlenül tenni kell azért, hogy a kulturált borfogyasztás ne csökkenjen, ezért is fontos, hogy legyen olyan borverseny, mint amilyen a huszonhatodik kiskőrösi megméretés. 

Megjegyezte: fontos kiválasztani a város borát, hogy a városi delegációk, mint különleges ajándékot vihessék el azokat a partnereknek. A versenyre több mint 80 minta gyűlt össze, amely egyben jelzi, hogy a nevezők fontosnak érzik a bor jelentőségét. A polgármester azonban felhívta a figyelmét a borászoknak arra, hogy a mai világ nemcsak arról szól, hogy a bor jó-e vagy sem. Arról szól, hogy képes-e eladni a pincészet a bort vagy nem. Ha nem mutatja meg a borász, ha nem hívja fel a figyelmet a termékre, akkor nem lesz képes értékesíteni a termékét. A bormustra arról szól, hogy mutassa meg Kiskőrös mivel is rendelkezik. Ez a marketing lépések egyike, mondta a város elöljárója. 

A borversenyen Béleczki Mihály, a Gondűző Borlovagrend nagymestere csúcszsűri tagjaként bírált. Lapunknak elmondta, hogy a tavalyi év a könnyed fehérboroknak kedvezett. Nagyon jó generosákat, ezerjókat, és még kövidinkákat is kóstoltak. A rozék is kiválóak voltak, illatanyaguk zamatuk most van a csúcson. A 2023-as évjárat azonban nem kedvezett a vörösborok egy részének, mondta Béleczki Mihály. Kunföldi Pál borász volt a három bizottság közül az egyik elnöke, aki szintén magas minőségűre értékelte a hozzájuk került fehér és rozé borokat. Kérdésünkre a Kossuth Pinceszövetkezet elnöke elmondta, hogy jelenleg az összes borukat lekötötték a következő hónapokra a külföldi vásárlók. A bor ára elfogadható. A gond nem annyira a piaccal van, mint inkább azzal, hogy nincs elegendő csapadék az országban. Kiskőrös környékén a talaj felső 30 cm-res része csont száraz. Lejjebb talán maradt még mutatóban a nedvességből. Illetve az is félelemre ad okot, hogy nem tudni, vajon várhatóak-e fagyok a következő napokban a térségben, mondta a borász.

A borverseny számokban:

Nevezők: 8 borászat, 9 termelő, 6 technikus tanuló és 1 szakiskola

A borok: 50 fehérbor, 17 rose, 15 vörös, 3 siller bor, valamint 2 pezsgő

A bírálat 3 bírálóbizottságban és a csúcsbizottságban folyt.

A bizottságok elnökei voltak: Faragóné Opauszki Ildikó borász, Kunföldi Pál borász, Szőgyi János borász. A csúcsbizottságot Járvás Mónika, a HNT főtitkár helyettese irányította.

Díjak: nagy aranyérem 6, aranyérem 35, ezüstérem 36, bronzérem: 10

Kiskőrös Város Bora cím nyertesei:

Fehérbor kategóriában: Vass Bor Kft. 2023. évjáratú Királyleányka bora

Rozé kategóriában: Vass Bor Kft. 2023. évjáratú Cabernet sauvignon rose bora

Vörösbor kategóriában: Szentpéteri Borpince Kft. 2019. évjáratú Cabernet franc bora


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!