Igen jó a 2023-as évjárat

2024.04.14. 13:17

A keceli bor- és pálinkaversenyre több mint száz nevezés érkezett – galériával

Mi sem bizonyítja jobban, hogy Kecelen helye és szerepe van a szőlőtermesztésnek és a borkészítésnek mint az, hogy 32. alkalommal rendeztek borversenyt a településen. Erre 78 borral, illetve 30 szőlőből készített párlattal neveztek a versenyzők a napokban.

Barta Zsolt

Kecel a harmadik legnagyobb termőterülettel rendelkező település a Kunsági Borvidéken. Valamivel több mint 2000 hektáron termesztik a szőlőt. Így olyan borvidékeket is megelőz, mint például a Móri-, a Neszmélyi- a Pannonhalmi-, a Somlói-, vagy akár a Badacsonyi Borvidékek. 

bor és pálinkaverseny, Kecel
Fehérborokat kóstol az egyik bizottság a felvételen 
Fotó: Barta Zsolt

A helyi borászok versenyét 32. alkalommal rendezték meg a Fürtös Étteremben. Ezen három bizottság 43 fehér-, 15 vörös- és 20 rozébort, valamint 30 pálinka bírálatát végezte. Ezek munkáját Schauer András, Lehőcz József és Dubai Éva  vezette.  

Kornóczi János hegyközségi elnököt, falugazdászt kérdeztük a borminták minőségéről illetve arról is, hogy a határban, ahol körülbelül 3000 hektáron termesztenek szőlőt, és más gyümölcsöt, mire számíthatnak az idén termelők. 

– Tavaly nagyon jó mennyiségű és minőségű szőlő szüreteltek Kecelen. A mostani megméretésen megint csak az derült ki, amit már a korábbi években is mindenki tudott: a lesajnált Kunsági Borvidéken ugyanolyan jó minőségű borokat lehet készíteni, mint a nagynevű történelmi termő területeken – mondta Kornóczi János, a maga is borbíráló volt. 

A versenyen az Irsay Olivér-, a chardonnay-, a sauvignon blanc és a nektár is nagyon szép borokat mutattak. A rozék is magas minőségűek voltak. Mint mondta a Kunságban alapvetően a fehérborok azok, amelyekből nagyon jó ivású termékeket lehet előállítani. A szakember kérdésünkre megjegyezte: becslése szerint legalább 200 milliméternyi csapadék hiányzik a földekről. Bár hetekkel ezelőtt a fagy az akkor virágzó kajszi termést leborotválta, a környéken termő meggy, szilva, bodza nem károsodott. 

bor és pálinkaverseny, Kecel
Nem volt könnyű helyzetbe a pálinka bizottság. Ők ugyanis 30 mintát kellett, hogy minősítsenek
Fotó: Barta Zsolt

Pásztor Sándor a pálinka bizottságban minősítette a 30 mintát. Mint mondta, az illat, az íz, és a kettő őszharmóniáját vetették össze  a pontozás során. A párlat illata az első pillanatban a meghatározó a minősítés során. Ezt követően ízlelik a bírálati anyagot. Ahogy fogalmazott, a 30 kóstolás során 25 olyan pálinkával találkoztak, amely helyezést ért el. Azaz a minták többsége magas szintű volt, vagyis a keceli nevezők megtanulták az elmúlt évek során azt, hogyan is kell jó pálinkát készíteni. Kérdésünkre a szakember elmondta, hogy ha valaki párlatot készít, akkor alapvetően figyelembe kell vennie azt, hogy mi az az alapanyag, amiből készül az ital. Ugyanis ennek függvényében érdemes az alkohol szintet beállítani. Azt javasolta, hogy bogyósok esetében 40-42-, a szilva és a törköly készítése során 47-50-, míg a többi gyümölcs felhasználása során 43-47 alkoholfokos párlatot érdemes készíteni. Ez az az alkoholszint, amely mellett a legoptimálisabban jelenik meg az adott gyümölcs aromája. 

A bírálati munkát ebéd zárta, amelyen köszöntötték a helyi borrend tagját, Travnik János tűzoltóparancsnokot, aki e napon a születésnapját ünnepelte. A mustrát követően, az ebédet megelőzően főtisztelendő Fekete Szabolcs plébános asztali áldást. Az eredményhirdetésre a közreműködőket és a díjazottakat április 26-án 19 órára a Városi Múzeumba várják, ahol a most közzétett eredmények mellett a szervezők további különdíjai is átadásra kerülnek.

Nagy aranyérmes borok:

Csanádi Szőlőbirtok: Sauvignon blanc 2023

Béla Borászati Kft.: Kékfrankos-Cabernet franc 2023

Hugyi László: Nero rozé 2023

Nagy aranyérmes pálinka:

Minda Gábor: Irsai Olivér szőlő 2023

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!