Gyümölcstermesztés

2024.03.21. 17:20

A kajsziültetvények nagy részét elvitte a fagy Bács-Kiskun északi részén

Leborotválta a kajszifák virágainak nagy részét a szerda hajnali fagy. Lehet, hogy semmi értelme a Kiskunságban barackot vagy akár korai szilvát termeszteni. Drága lesz az aranysárga gyümölcs, lehet, hogy lekvárra sem futja abból, ami beérik.

Barta Zsolt

A Kiskunság kedvenc gyümölcséről lehet, hogy le kell mondania a térségben élőknek. A szerdai hajnali fagy elvitte Bács-Kiskun északi részében a kajszi nagy részét. Tavaly is hasonló volt a helyzet. A fagyos, kiszámíthatatlan időjárás még csak ezután kezdődik, mondják a gyümölcstermesztők. 

Négy éve is hasonló fagy tette tönkre a gyümölcsfák egy részének a virágait. A felvétel Kujáni László birtokán készült
Fotó: Barta Zsolt

A fagykár megközelítheti a 90 százalékot is

Kujáni László agrármérnök ültetvénye Kecskemét és Lajosmizse között terül el. A szakember első ránézésre 90 százalékosra becsüli a fagykárt, amely a területén gondozott barackfákat érte. Mint mondta, nemcsak a kajszinak van vége, de cseresznyéből sem maradt sok, ugyanis 20-án hajnalban mínusz 5-6 fokos hideg tette tönkre az idei termést. Hetényegyháza külterületén, Helvécia határában -6,2 fok volt. Csütörtök hajnalban csak mínusz 3 fok érte a virágzó fákat. De nemcsak a kajszi és a cseresznye ment tönkre, hanem a korai szilvára is keresztet lehet vetni. 

A gyümölcsösöket védekezés nélkül nem lehetett megóvni 

Talán a bergeron kajszi és a mandula kajszi barack hoz termést, de csak azért, mert azok később érnek. Ugyanakkor a következő hetekben a fagyos szentek és az Orbán nap körüli hidegfront fenyegetése még a termelők előtt áll. Ritter Imre soltvadkerti gyümölcstermesztő őszibarackosában is tarolt a hideg. Bár a város térségében -3, -4 fokos volt a hideg, azaz kevesebb, mint a vármegye északi részén, védekezés nélkül nem lehetett megóvni a gyümölcsösöket. 

Ahogy fogalmazott, kémiai védekezéssel, füstöléssel, szélgéppel esetleg mínusz 5 fokig tudnak a gazdák védekezni. A kecskeméti Somodi Ferenc azt mondja, hogy a következő hónapban derül ki a kajsziültetvényében keletkezett kár mértéke. Nála -4,5 fok volt szerda hajnalban. Nem kétséges, hogy a kár jelentős a birtokán. A jövőt tekintve nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy esetleg a kajszi helyett másféle gyümölcsöt fog termeszteni. A korai fagyok ellen, ugyanis a sárgabarackot évek óta nem lehet megóvni, mondta.

A szilva- és bodzaültetvények egyelőre megúszták

Juhos Csaba, a keceli Fresh Fruit TÉSZ elnöke lapunkat arról tájékoztatta, hogy a város határában mínusz 8,5 fokot is mértek szerda hajnalban az egyik fagyzugos helyen. Bár kevés barackot termesztenek, de az szinte mind elfagyott. A település környékén a meggy, a szilva- és a bodzaültetvények vannak többségében. Ezekben kár nem történt, ugyanakkor a következő hetekben számítani lehet fagyokra megint. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!