Baja

2024.01.03. 06:50

Vedelek Norbert: Újra megpróbálják megtéveszteni a bajaiakat a függetlenség látszatával

Évzáró interjúban számolt be hírportálunknak Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alelnöke a 2023-as év legfontosabb fejlesztéseiről, beruházásokról, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), illetve TOP plusz pályázatokat illetően, amelyeket a vármegyei önkormányzat koordinál. A bajai helyzetről és a jövő évi tervekről is kérdeztük.

Márton Anna

Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alelnöke

Fotó: Márton Anna

− A Bács-Kiskun vármegyei önkormányzat koordinálta 2023-ban a TOP Plusz pályázatait, mekkora fejlesztési keret állt rendelkezésre, és mire költhették a sikeres pályázók a nyert összegeket?

− Ebben az uniós ciklusban a vármegyénkre vonatkozóan 110 milliárd forint fejlesztési forrásról beszélhetünk a TOP Plusz keretében. A program elődjében, már a TOP-ban is arra törekedtünk, hogy ne csak a nagyoknak, hanem a „kistestvéreknek”, a kisebb lélekszámú településeknek is jusson fejlesztési forrás. Úgy gondolom, hogy ez adja ennek az operatív programnak az igazi erejét. Ugyanakkor azt is meg kell jegyeznem, hogy ameddig az Európai Unió különböző kreált indokokkal visszatartja a forrásokat, addig Magyarország kormánya finanszírozza ezeket a projekteket ebben az operatív programban is. Bebizonyosodott, hogy az uniós források hiánya nem akadály − köszönhetően a kormány hozzáállásának −, hiszen kiemelten kezeli a kormányzat a vidékre jutó fejlesztési forrásokat, gondoljunk csak a TOP Plusz melletti másik nagy programra, a Magyar Falu Program által kínált lehetőségekre.

Szerencsére egyre több a TOP Plusz-projekt, sok helyen jön már velünk szembe a felirat a fejlesztések melletti tájékoztató táblán. Lassan beépül az életünkbe, pedig az előkészítést még a Covid is nehezítette. Az előző fejlesztési ciklus, − mondhatni utolsó mohikán − pályázataival is találkozhatunk még, melyek TOP-os kitétellel szerepelnek, de ezekből már csak mutatóba maradt pár, zömmel csapadékvíz elvezetéses pályázatokról van szó. És ha már előző fejlesztési ciklusnál tartunk, dicsekednék egy kicsit. A vármegyénk számos mutatóban élen jár a TOP-os uniós források lehívásában és elszámolásában, eminens tanulók vagyunk. Ez az eredmény nagyban dicséri a fegyelmezetten dolgozó vármegyei polgármestereket, illetve kollégáimat a vármegyei önkormányzatnál és a fejlesztési ügynökségénél. Bízom benne, hogy hasonló eredményekkel tudunk büszkélkedni a következő fejlesztési ciklus végén is a vármegye tekintetében.

Reménykedhetünk abban, hogy jövőre újra konjunktúrába kerülünk, reméljük az uniós források is megérkeznek és a háború előtti szintre lépnek a fejlesztések.

− Mit értett azalatt, hogy: Baja tetszhalott állapotba került? A Nagy István 150 című rendezvényen, a képtárban így fogalmazott. Mire gondolt?

− Sokan gondolják Baján úgy, hogy 2019-ben megállt az idő, azóta semmi érdemi, előremutató nem történt a városban. Engedje meg, hogy egy példával megvilágítsam. Egy városvezetés általában a nagy sikereire büszke, ebből csinál mondjuk plakátkampányt. Baja baloldali-liberális vezetése szerint a legnagyobb sikerük az általuk hirdetett óriásplakátok alapján az, hogy a bajai gyerekek mehetnek korcsolyázni a jégpályára. Nos, ebben semmi nóvum sincs, a mindenkori városvezetés 15 éve támogatja ezt. Ez a természetes működés része volt eddig, senki nem verte a mellkasát erre. Ha pedig a jégcsarnok miatt emlegetik fel ezt sikernek, az meg nem a jelenlegi városvezetés érdeme. Sokkal inkább azoké a vállalkozóké, akik 15 éve megálmodták, alázatos, kitartó munkával összerakták az alapjait, majd a kormányzati TAO- programból finanszírozást is kerítettek hozzá. Köszönet nekik ezért a munkáért!

Említhetném másik példaként az elmúlt évek legnagyobb városi fejlesztését, a Jelky tér felújítását. Nos ehhez sincs semmi köze a jelenlegi városvezetésnek, ez a projekt egy az egyben kormányzati beruházás volt. Hosszan lehetne még folytatni a sort.

− Miért fogalmazott úgy egy interjúban, hogy a város megtorpant, ez minek köszönhető? Hogy lehet ezen változtatni?

− 2019-ben, már a választás másnapján megbukott a baloldali összefogás, amit civil köntösbe bújtattak. Azonnal megindult a marakodás, a helyezkedés, a politikai viták és veszekedések. Ez minden bajunk forrása. A bajaiak joggal érezhetik, hogy a baloldali-liberális városvezetés nem foglalkozik se velük, se a várossal. Ami valójában érdekli őket, az a hatalmi csatározás: kilépnek, belépnek, összefognak, szakítanak. Most hirtelen szégyellni kezdték a jelölő pártjukat, a Momentumot, így gyorsan civilekké válnak. Újra megpróbálják megtéveszteni a bajaiakat a függetlenség látszatával. Én azt gondolom, hogy teljesen lényegtelen, hogy a jelenlegi baloldali polgármester kilép-e a pártjából vagy sem. Ez csak bűvészkedés. Mindenki tudja Baján, hogy a várost Búcsú Lajos, a Momentum megyei elnöke vezeti a háttérből, mint a tanácsadó testület vezetője. Ezért teljesen mindegy, hogy a polgármester mit csinál. Hiába mondják, hogy nem pártok állnak a bajai liberális városvezetés mögött, hiába tagadják, ez tény, és most újra megpróbálják megtéveszteni a bajaiakat a függetlenség látszatával. A bajaiak nem kíváncsiak az álcivilek marakodására, határozott irányokat és rendet szeretnének. Ennek érdekében sokat tehetünk a jövő évi választásokon.

− Milyen tervei vannak a 2024-es évre?

− Ahogy említettem, sajnos választási év jön. Azért mondom, hogy sajnos, mert ez viharokkal járó időszak. Mindenki a saját igazát bizonygatja, néha nem a megfelelő hangnemben és hangsúllyal. Sajnos ezek a viták begyűrűznek a családi asztalok mellé is. Reméljük gyorsan túl fogunk esni az első fél éven, aztán nyártól visszazökken az ország élete a rendes kerékvágásba, és folytatódhat a nyugodt építkezés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!