Bács-Kiskun

2024.01.12. 06:50

Az éjjeli mínuszok nem ártanak a gyümölcsfáknak és a szőlőknek

Ha éjszaka -10 fok körül mozogna a hőmérséklet akár január végéig, akkor az nem jelentene gondot a gyümölcsösökben. Elpusztulna a kártevők jelentős része. A fák jelenleg mély nyugalmi állapotban pihennek. Az első hónap végéig fel sem ébrednek – nyilatkozta hírportálunknak Ritter Imre soltvadkerti gyümölcstermesztő, aki a helyi gazdakör elnöke is.

Barta Zsolt

Filus János a szőlőt mustrálja. A növények mélynyugalmi állapotban pihennek jelenleg

Fotó: Barta Zsolt

Mint mondta, az almások a nagyobb hideget is bírják. A gond csak akkor van, ha időközben jön egy jelentős felmelegedés. A mély nyugalmi állapot ekkor megszakad. Ha ezt követően bejön egy szibériai hideg, akkor az ébredező fák többsége nem lesz képes ellenállni a nagy lehűlésnek – mondta a termelő. 

A néphagyományok szerint könnyen előfordulhat januárban egy jelentősebb felmelegedés. Bár a hét második felében -10 és -4 fok között lesz éjjel sok helyen a hőmérséklet, jövő csütörtökön Piroska napjára tavaszt jósol a meteorológia. Ekkor ugyanis – 18-án – nappal +11, míg éjjel +4 fokos hőmérsékletre lehet számítani Kecskemét környékén. Hasonló időre számíthatnak Kiskőrös, Kaskantyú környékén is. 

Filus János kaskantyúi szőlész azt mondja, hogy a gyerekkorában megszokott nagy teleknek most nyoma sincs. A tavalyi ősz és a tél is melegebb volt idáig, mint szokott lenni. A bodzásoknál jó néhány helyen lehet látni az apró rügyfakadásokat, ami nem jót jelent. A szőlők esetében az elmúlt napokban a falu környéki -9, - 10 fok teljesen megszokott január közepén éjjelenként. A szőlő ilyenkor mély nyugalmi állapotban pihen, nem hiányzik a szélsőséges időjárás változás. Ha máról holnapra +10, +12 fokra kúszna nappal a hőmérő higanyszála, az megzavarná a növény pihenését. Filus János azonban attól tart, hogy a neheze még hátra van. Vagyis a február akár meglepetéssel is szolgálhat, ugyanis beköszönthet egy olyan sarkköri hidegfront, amely az akkor ébredező növényekben kárt tehet. Arra emlékeztetett, miszerint 2012-ben közel két hétig -15, -20 fokos hideg telepedett meg az Alföldön, s tette tönkre a szőlőültetvények jelentő részét. 


 


 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!