Tanfolyam

2023.07.31. 20:39

Aranykalászos gazdákkal rendeztek Agrár Pikniket Solton

Az elmúlt két-három évben végzett mintegy 120 gazdálkodó, mezőgazdasági vállalkozó közül nyolcvanan fogadták el az aranykalászos gazda képzést folytató solti székhelyű Consultagro Agrár-tanácsadó cég meghívását a solti Duna-parton múlt vasárnap rendezett Agrár Piknikre.

Zsiga Ferenc

Faragó Nikolett agrármérnökkel, a társaság ügyvezetője beszélt a pályázatokról

Fotó: Zsiga Ferenc

Mint ismeretes, szakmunkás bizonyítvánnyal, vagy aranykalászos gazda szakképesítéssel kell rendelkeznie annak, aki európai uniós pályázatokon szeretne részt venni, így ez a végzettség a gazdatársadalmon belül felértékelődött. A családias légkörű találkozó amellett, hogy a família legkisebb tagjaitól a fiatalabb generációkon át az idősebbekig kínált programokat, például lovaskocsikázást, fürdőzést, gyerekjátékokat, közös étkezést, alkalmat adott arra is, hogy a gazdálkodók megismerjék egymást és Faragó Nikolett agrármérnökkel, a társaság ügyvezetőjével folytassanak egyéni és csoportos konzultációt. A fehér asztal melletti kötetlen beszélgetéseket, eszmecséreket egy kis előadás is színesítette, amelyben Faragó Nikolett az aktuális, még nyitott, valamint a 2024-ben várható pályázatokról beszélt.

Mint elhangzott, már nem kell B kategóriás jogosítvány a tanfolyam elkezdéséhez, elég a 8 általános iskolai végzettség. 

Az aranykalászos gazdák mezőgazdasági gépek kezelésére is jogosultak. Többen ez utóbbi miatt, munkavállalási célból jelentkeznek a kurzusokra, amely Solton legközelebb szeptemberben indul és még vannak szabad helyek. Emellett a „fűben-fában van az orvosság” jegyében, négynapos gyógynövény tanfolyamot indítanak, melynek keretében a résztvevők mások mellett a gyógynövényekből összeállított kenőcsök, krémek, lekvárok, szörpök elkészítési módjával ismerkednek. Újdonság az is, hogy egy képzett borász három alkalomból álló képzést tart a borász szakma, a borkészítés alapjairól.

A folyamatban lévő pályázatokról szólva, Faragó Nikolett rámutatott: „Jelenleg az öntözési, illetve a tanya pályázat van nyitva. A tapasztalatok szerint az öntözési pályázatnál sokakat elrettent, hogy akár a pályázat benyújtása, akár a hivatalos öntözés nagyon bürokratikus. Viszont a monitoring rendszer egyre inkább abba az irányba megy, hogy nyolcnaponként műholdfelvételek készülnek, és a hivatal bármit lát, amire kíváncsi. Ez eddig is működött, de immár törvénybe iktatták, hogy a műholdfelvételek hivatalos ellenőrzésre is felhasználhatók. Tehát ha a műholdról azt látják és dokumentálják, hogy valaki öntöz, akkor utána tudnak nézni, hogy az azon a helyrajzi számon nyilvántartott érintettnek van-e öntözési, vízkivételi engedélye” – figyelmeztetett a szakember, hozzátéve, hogy az öntözési pályázat 2023. október 1-ig van nyitva.

– A tanyapályázatot október 1-ig meghosszabbították, és a keretet is felemelték. 

Az eddig mintegy ötmillió forint helyett most 7,8 millió forintra lehet pályázni. 

Fontos kritérium azonban, hogy a pályázónak az érintett tanyán legyen legalább 12 hónapja az állandó lakcíme és életvitelszerűen is ott éljen. Lényeges még, hogy a tanya kültéri ingatlanként legyen nyilvántartva, és az a pályázó, vagy a közeli hozzátartozója tulajdonában legyen. Ez egy nagyon jó lehetőség, mert például fűtéskorszerűsítésre, napelemre, bioenergiára, vizesblokk felújításra lehet felhasználni a pályázati forrást– összegezte a tudnivalókat az előadó – fejtette ki az agrármérnök, aki a felmerülő kérdésekre is válaszolt.

– Többen érdeklődtek a kisüzem pályázat iránt, amiről egyelőre azt lehet tudni, hogy 2024-ben jön ki, és ennek keretében 5,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető. Ugyancsak jövőre nyílik meg a digitális átállás pályázat – mondta Faragó Nikolett hozzátéve: amit esetleg még az idén kiírnak, az a gazdaság átadási és a fiatal gazda pályázat. A gazdaság átadásánál annyi változás várható, hogy a korábbiakkal szemben az átvevő és az átadó is támogatásban részesülhet. A támogatás mértéke a tervezet szerint a gazdaság méretétől függ majd. 

Három-négy lehetőség közül a pályázó dönti el, melyiket szeretné igénybe venni. 

A végleges átadás után viszont az átadó már sem jövedelmet, sem támogatást nem szerezhet.

A folytatásban a résztvevők a mezőgazdasági drónozással kapcsolatos tudnivalókról hallhattak, majd a gyakorlatban, működés közben is bemutatták az átalakuló agrárvilág egyik ikonikus eszközét.

 

 



 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!