Hirdetés

2023.07.07. 15:19

5 tipp, hogy érvényes legyen a végrendelete!

PR cikk

Előbb vagy utóbb mindenkinek szembesülnie kell az elmúlás gondolatával. Ez a szeretteink iránt érzett érzelmeinken túl praktikus kérdéseket is felvet: mi lesz az életünk során felhalmozott vagyonunk sorsa? Ki fogja gyarapítani? Ki fogja élvezni a hasznait? Ezekre a kérdésekre a választ mi magunk is megadhatjuk azzal, hogy végrendeletben rögzítjük végakaratunkat, ebben az esetben a törvény szabályait felülírva, mi magunk hozhatjuk meg az örökléssel összefüggő legfontosabb döntéseket. A végrendeleti öröklés esetén a végrendelet a legfontosabb okirat, amely meghatározza a hagyaték sorsát, ezért nagyon fontos, hogy feleljen meg a jogszabályi követelményeknek. Az alábbiakban összegyűjtöttünk 5 tippet, amelyek segítenek abban, hogy végrendelete érvényes legyen.

1. Gondolja át alaposan!

Az első és legfontosabb tipp, hogy mindenekelőtt alaposan fontolja meg és gyűjtse össze, hogy milyen vagyontárgyai, ingatlanai, jogai, kötelezettségei vannak. Ennek a listának az összeállítása nemcsak azért fontos, hogy átlássa, mi mindennel rendelkezik éppen, hanem azért is, mert ez fogja a végrendelet lényegi részét képezni, ezeknek az elemeknek a sorsáról fog döntést hozni. Amennyiben bizonyos tételek kimaradnak belőle, a későbbiekben bonyodalmat és kellemetlenséget okozhatnak hozzátartozóinak.

2. Kérjen segítséget ügyvédtől vagy közjegyzőtől!

Mivel a végrendelet elolvasására jellemzően az örökhagyó halála után kerül sor, az esetleges hiányosságainak orvoslása már nem lehetséges, és így adott esetben akár alkalmatlan is lehet a hagyaték sorsának rendezésére.

Az érvényes végrendelet minden esetben tartalmazza a nélkülözhetetlen érvényességi kellékeket, amelyek a végrendelet fajtájától függően eltérőek lehetnek. Minden végrendeletnek tartalmaznia kell a következő 3 elemet:

  1. Szerepeljenek benne azok az adatok, amelyek alapján egyértelműen beazonosítható az örökhagyó személye!
  2. Tartalmazzon örökösnevezést, vagyis határozottan jelölje meg azt a személyt, akit a végrendelkező örökösévé szeretne tenni.
  3. Legyen rajta megjelölve a végrendelet keletkezésének helye és ideje is.

3. Legyen értelmezhető és érthető!

A végrendelet célja az, hogy a vagyonunk végső sorsát elrendezze a halálunk utáni évekre is. Ez csak akkor teljesülhet, ha határozott és egyértelmű utasításokat, rendelkezéseket tartalmaz. Ezért nagyon fontos, hogy érthető és egyszerű nyelvezettel készüljön, ne legyenek benne olyan mondatok, amelyek bizonytalanságot eredményezhetnek.

4. Gondoskodjon a letétbe helyezéséről!

Fontos, hogy gondoskodjunk a végrendelet biztonságos tárolásáról és letétbe helyezéséről. Ez a lehetőség biztonságot nyújt arra nézve, hogy a végrendelkező akarata érvényesüljön, hiszen így kizárt, hogy az otthon megírt okirat a fiókban maradjon, eltűnjön vagy esetleg elfelejtődjön. A letétbe helyezés közjegyzőnél történik, aki 72 órán belül rögzíti azt a Végrendeletek Országos Nyilvántartásában.

5. Frissítse rendszeresen!

Az élet különböző szakaszaiban előfordulhatnak olyan jelentős változások, mint például egy házasság, válás, születések vagy elhalálozások. Ezek hatással lehetnek az örökösödésre is, ezért fontos, hogy alkalmanként fontoljuk meg újra szándékainkat és ennek megfelelően frissítsük végrendeletünket is.

Ezek a tippek segíthetnek abban, hogy a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelő, érvényes végrendelet szülessen. Amennyiben bizonytalannak érzi magát vagy a maximális biztonságra törekedne, érdemes szakember segítségét igénybe vennie: ezt a Szerzi platformon regisztrált ügyvédektől is megtehetni, amennyiben az online jogi tanácsadás szolgáltatást igénybe veszi.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!