Beruházás

2023.06.14. 14:51

Harmincmillió forintból újult meg a dunavecsei Petőfi-múzeum

Nemrégiben fejeződött be a Petőfi Emlékház és Múzeum teljes körű felújítása. A beruházás költségeit a turisztika-fejlesztési konzorciumi pályázatán elnyert támogatásból, illetve saját erőből finanszírozta a dunavecsei önkormányzat.

Gulyás Sándor

A megújult múzeum mára már megtelt élettel

Forrás: Beküldött fotó

– Az összeg felét az épület rendbetételére, a fennmaradó pénzt új, állandó kiállításokra költöttük. A beruházás keretében megtörtént a fűtésrendszer cseréje, a villamoshálózat felújítása, az állagmegóvó munkák mellett egy vizesblokkot is kialakítottunk a műemlék épület udvarán. Az emlékház rekonstrukciója után a jenlegi kiállítások, a tárlók, a posztamensek, a tárgyak megvilágítása is megújult – tájékoztatta hírportálunkat Vörös Sándor polgármester.

Folyamatban van a Petőfi Sándorhoz köthető Nagy Pál-féle ház rendbetétele. Az épület tetejének javítását saját erőből finanszírozta a település önkormányzata. A további munkálatokra a Dunavecsei Városfejlesztők Közösségi Egyesülete a Magyar Falu Program pályázatán nyert támogatást.

– Az építkezés július elején befejeződik, a terveink szerint a kiállítás anyaga novemberig elkészül. A beruházás összköltsége megközelítőleg ötvenmillió forint. Az épület múzeum, tájház funkciót fog kapni. A költő ezer szállal kötődik a Nagy Pál-féle házhoz. Itt lakott utolsó vecsei látogatásakor, ez volt a leghosszabb, legtermékenyebb ittléte. A házigazdája lányához a szép, szőke Nagy Zsuzsikához írta első szerelmes költeményeit. Az épületet az ötvenes években Vasberényi Géza, Dunavecse közismert Petőfi-kutató helytörténésze vásárolta meg, majd önerőből rendezett be emlékmúzeumot a tulajdonában lévő ingatlanban. A kiállítás anyagát ennek szellemében állítja össze a szakember – tette hozzá a városvezető.

 Forrás: Beküldött fotó

Dunavecsén kapta nevét a költő

A Szabadszálláson tönkrement Petrovics István családjával 1841 tavaszán, április 24-étől vette bérbe a vecsei mészárszéket. A nyugtalanul akkortájt még önmagát kereső kisebbik fiú, Sándor több alkalommal hazatért a családi fészekbe unatkozva és verseket faragva múlatva az időt. A helyi legenda szerint a Petőfi név is vecsei eredetű. Egy Pető nevű asztalos javasolta az ifjú Petrovics Sándornak, hogy magyarosítsa a nevét Petőfire. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!