Kecskemét

2023.06.20. 15:57

Duplájára növelte gyártókapacitását az Univer – galériával, videóval

Több mint duplájára, 12-15 ezer tonnára növeli a magyaros ételízesítői gyártókapacitását az idén 75 éves Univer-Product Zrt. hetényegyházi üzemének közel 8 milliárd forint értékű, kapacitásbővítő beruházásával. A mintegy négymilliárd forint vissza nem térítendő állami támogatással megépült, 8400 négyzetméter alapterületű üzemben a legkorszerűbb műszaki színvonalon készítik a hungarikum Erős Pistát és Piros Aranyat. Az új üzem átadóját kedden tartották.

Horváth Péter

Az új beruházásnak is köszönhetően a tervek szerint az év végére az Univer Product árbevétele 40 milliárd forint fölé növekszik, aminek több mint 30 százaléka exportból származik.

Fotó: Bús Csaba

Megduplázott kapacitású üzemének megépítését az Univer-Product saját erőből, bankhitelből és vissza nem térítendő kormányzati támogatásból finanszírozta. A Hetényegyházán létrejött üzem mellett az állami támogatás kiterjed az Univer-Product Zrt. más gyártóbázisain megvalósuló, kisebb értékű gép- és energetikai beruházásokra is. Új bébiétel keverőrendszert, valamint gasztronómiai kiszerelésű ételízesítőket csomagoló zsák- és vödörtöltő berendezést helyeznek üzembe, továbbá napenergiára alapozott energetikai fejlesztéseket hajtanak végre. Az üzem mellett az új csarnokban helyet kapott a raktár, mikrobiológiai labor, tárgyalók és szociális helyiségek. Az új beruházásnak is köszönhetően a tervek szerint az év végére az Univer Product árbevétele 40 milliárd forint fölé növekszik, aminek több mint 30 százaléka exportból származik. A telephely termelési rendszerei, gyártó vonalai műszaki, informatikai és környezeti szempontból is megfelelnek az Ipar 4.0 elvárásoknak.

Molitorisz Károly, az Univer-Product Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében elmondta, hogy 2020 májusában adták be az üzemfejlesztésre irányuló pályázatot a Pénzügyminisztérium felé, majd a pozitív elbírálás után 2021 tavaszán kezdődtek a régi épület bontási munkálatai, és másfél év múlva kapták meg a használatbavételi engedélyt. A teljesen megújult üzem új üvegtöltőjével egy műszak alatt 60 ezer üveget töltenek meg termékeikkel, szemben a korábbi 20 ezerrel. Új, mintegy egymilliárd forintos tubustöltő sor is helyet kapott a fejlesztésben.

– A beruházásnak köszönhetően az Univer-Product hosszú évekre, évtizedekre biztosította a tervezett piaci bővüléséhez szükséges kapacitást. Olyan biztonságot nyújt ez, ami csak nagyon kevés hasonló profilú vállalatnak van meg, és nyugodt tervezést, kiszámítható fejlődést tesz lehetővé számunkra. A megvalósításban támaszunk volt az állami támogatás, amelynek segítségével éppen abban az időszakban sikerült a beruházást tető alá hozni, amikor a kedvezőtlen piaci körülmények miatt sokan kénytelenek voltak félretenni terveiket. Ez pedig hosszú távon is versenyelőnyt nyújt az Univernek – hangsúlyozta Molitorisz Károly, hozzátéve, hogy a 7,8 milliárd forintos beruházáshoz mintegy négymilliárd vissza nem térítendő támogatást biztosított a Pénzügyminisztérium.

 

– A fejlesztés az Univernél egyszerre jelent kapacitásbővülést, technológiai innovációt és a munkahelyek megőrzését. A termelési folyamatok modernizációja nem jár a munkavállalók számának csökkenésével, sőt! Mindenkire számítunk, amely hozzáállás 75 éves történetük során folyamatosan jellemezte a vállalatunkat. Hangsúlyozzuk, hogy a növekedési tervek eléréséhez valamennyi dolgozónkra szükségünk lesz, sőt, ez sarokköve volt a beruházásnak is – jelentette ki Szarka Balázs, az Univer Szövetkezeti Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke kiemelte: az elmúlt 75 esztendő olyan történeti példázat, melyben az Univer országhatáron túl is védjeggyé vált. Kiemelte, hogy az Univer a magyar mezőgazdaság csúcsterméke, s az új beruházás tovább erősíti a hungarikum jelleget. Mint fogalmazott, számos hasonló beruházás előkészületei zajlanak most is hazánkban.

Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára elmondta, hogy az Univer történetében mindig meghatározó szerepe volt a fejlesztéseknek. Kiemelte, hogy a kormány stratégiai célja a rendszerváltás éveiben meggyengített élelmiszeripar újjászervezése, a hazai piacon a magyar élelmiszerek arányának növelése. Az államtitkár az élelmiszerbiztonság fontosságát hangsúlyozta, amihez nagy szükség van az olyan magyar vállalkozásokra, amelyek készek és képesek részt venni ebben azt építő munkában.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!