Beruházás

2023.04.20. 14:50

Az újrahasznosításé a jövő – ebben hisznek a kunszentmiklósi műanyag-feldolgozó üzem vezetői – galériával

Több száz millió forintos kapacitásbővítési beruházás valósul meg Kunszentmiklóson, a műanyag csomagolóeszközök gyártásával és a műanyagok újra hasznosításával foglalkozó Taroplast Kft. székhelyén.

Lizik-Varga Katalin

A cég vezetői bemutató termékeket is hoztak magukkal, melyek által illusztrálták, hogy néznek ki az újrahasznosított anyagokból előállított rekeszek

Fotó: Lizik-Varga Katalin

A Taroplast Kft. műanyag rekeszeket, ládákat és raklapokat, illetve konténereket gyárt és forgalmaz. Azonban üzemükben nagyrészt újrahasznosított anyagokból gyártanak új termékeket.

A cég pontosan 10 évvel ezelőtt gyártotta le az első termékét Kunszentmiklóson. Termékeik 25-30 százalékát exportálják, a többit országon belül értékesítik.

Sőregi Sándor, a cég ügyvezető igazgatója a Polgármesteri Hivatalban az elmúlt 10 évről tartott beszámolót és a jövőbe is kitekintett, ugyanis a Széchenyi Terv Plusz program keretéből támogatott projektjünek köszönhetően nemsokára gépparkjuk egy, a mai kor színvonalát képviselő technológiával, egy új darálósorral bővül majd. Továbbá egy ezer négyzetméteres hideg, acélszerkezetes raktárcsarnokot is megépítenek.

A most megvalósuló technológiafejlesztési beruházásokkal a cég feldolgozó kapacitása várhatóan megduplázódik és ugyancsak növekszik a csarnok tároló kapacitása, amely mind a feldolgozásra váró alapanyagok, mind a megnövekedett árukészlet biztonságos, fedett helyen való raktározását teszi majd lehetővé.

Az uniós támogatás az újrahasznosítható hulladékból származó műanyag alapanyagok mennyiségének növelését célozza.

A cég eddig is fontosnak tartotta a környezetvédelmet ezért mindig is arra törekedett, hogy a már elhasznált, vagy eltört, esetleg megunt rekeszekből gyártson újakat.

A mi szakmánkban az újrahasznosítás az komplex feladat – hangsúlyozta Sőregi Tibor, a Taroplast Műanyag-feldolgozó Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a munka nem állhat meg ott, hogy begyűjtjük az elhasznált, leselejtezett ládákat. Azokat olyan állapotba kell hozni, hogy abból új rekeszt lehessen gyártani. A lényeg az anyagában történő felhasználás.

Magyarországon évente körülbelül 6 ezer tonna olyan csomagolási hulladék keletkezik, ami fröccsentett termékből való, ezek nagy része műanyag rekeszekből, ládákból, raklapokból, tálcákból és konténerekből áll.  

A kunszentmiklósi műanyag-feldolgozó vállalat jelenleg ennek a mennyiségnek körülbelül az egyharmadát - 2 ezer tonnát - dolgozza föl.  

A célunk az, és ezért is fejlesztettünk, hogy ennek akár a dupláját is fel tudják dolgozni évente

 – jelentette ki az ügyvezető.

Hangsúlyozta: Nemcsak gazdasági előnyöket várunk a fejlesztéstől, hanem azt szeretnénk elősegíteni, hogy a műanyag rekesz-, láda piacból hulladék ne kerüljön ki.

A cég vezetői bemutató termékeket is hoztak magukkal, melyek által illusztrálták, hogy néznek ki az újrahasznosított anyagokból előállított rekeszek.

Mint kiderült, a megfelelően begyűjtött és kezelt anyagokból újra gyártott termékek semmiben sem különböznek az elődeiktől, azonban a környezetünk védelmének szempontjából fontos az újrafelhasználásuk. Nem mellesleg olcsóbban is beszerezhetők.

Eredeti alapanyagot alig használunk - talán 10 százaléka az egész termelésnek - a többi termék mind újrahasznosított anyagokból készül - hangsúlyozta Sőregi Tibor.

Az ügyvezető elmondta, hogy nyár elejétől a MOL (Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.) szerződött partnereiként is folytatják az újrahasznosításban megkezdett munkájukat és a most zajló fejlesztésnek köszönhetően olyan kapacitással rendelkeznek majd amelyre a MOL országos szinten is építhet.

A fejlesztés a környezetvédelmi szempontok mellett fontos a város munkaerőpiacának növelése szempontjából is, ugyanis az új gyártógépsor és raktárépület újabb munkalehetőségeket biztosít a településen. A cég jelenleg 42-43 embert foglalkoztat, azonban szükségük van új munkaerőre is.

Mint mondták, biztos munkalehetőséget kínálnak Kunszentmiklóson.

Az ügyvezető igazgató köszönetet mondott a városvezetésnek is azért, hogy 10 évvel ezelőtt is segítették és most is mindenben támogatják munkájukat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!