Nagykőrös

2023.04.17. 18:46

A hazai zöldségfélék fékezik az importot

A hazai kertészet fejlődésének egyik fő feltételét a hajtatásos zöldségtermesztés bővítésében látják az agrárpiaci szakemberek. Egyre úgy tűnik, a termesztőknek megéri követni ezt a gazdasági irányt.

Miklay Jenő

Réger Béláné: Duplán hasznosítjuk a fóliaházakat, főleg fejes salátával.

Fotó: MiklayJenő

A vásárcsarnokok, heti piacok tél végi, kora tavaszi primőr zöldségféle kínálatának származása jelzi: évről-évre nő a hazai termesztésűek aránya. Ez azt jelenti, hogy az ágazat fejlesztésének elmélete és a termesztés jövedelmezősége összhangban áll. A zöldségeseknek érdemes a költségesebb, de magasabb szintű, nagyobb értéket létrehozó hajtatásos termesztést bővíteni. 

A leleményes alföldi kertészek gyakran a jelentős ráfordítást igénylő, nagy légterű fóliaházak nélkül is boldogulnak. Egyebek közt a korai hónapos retek termesztését a viszonylag olcsón létrehozható kis sátrakban oldják meg. Ez a technológia jellemző Bács-Kiskun vármegyében ahonnan a retek döntő része származik E mellett jelentős a karalábé is, amit tél végén dobnak piacra a térség kertészei.

Ezeket a többnyire előveteménynek számító növényeket termesztők profi szintre vitték tudásukat. Akik emlékeznek a régi heti piacok kínálatára és látják a mait, lényeges különbséget tapasztalnak. A primőrök minősége jelenleg sokkal egységesebb. Ez arra utal, hogy a kertészek többsége belátta: nem érdemes a saját maguk fogta vetőmagot használniuk. Minőségi termést vetőmagtermesztőktől származó, fém­zárolt magvakkal lehetséges elérni.

Réger Béláné nagykőrösi őstermelő évtizedek óta termeszt hónapos retket és fejes salátát fólia alatt, előveteményként. Azt mondja, a jó vetőmag valóban alapfeltétel, de a végeredmény főleg a termesztési technológián múlik. Amint a szép és ízletes karalábé előállítása is. Az utóbbit állítólag sok melléfogással tanulja meg a kertész. Bács-Kiskun vármegyében Pámonostorán viszonylag sok terem karalábéból, az ottani kertészek többnyire ismerik termesztési buktatóit. Szép karalábéjukat szívesen fogadják a piacokon.

A hidegtűrő növények mellett mind több meleg­igényes zöldségféle követel helyet a hajtatásban ez idő tájt. Főleg a paprika, a paradicsom. A Bács-Kiskun vármegyei kertészek többsége mindig törekedett a hajtató felületek többszöri hasznosítására.

A paprikát vagy a paradicsomot gyakran a karalábé, a hónapos retek, a saláta előzi. Ragaszkodnak hozzájuk, mert más növényekhez viszonyítva gyorsan visszatérülnek költségei. Beszédes adat: az országosan 2200 hektár takarás alatti terület 25%-a található Bács-Kiskun vármegyében a KSH adatai szerint.

Koncz Gyuláné: A hazai termesztők minőségi terményekkel látják el a piacot.
Fotós: Miklay Jenő

Koncz Gyuláné nagykőrösi terménykereskedő régóta tapasztalja a zöldségfélék kínálatának változásait. Szerinte a hazai termények egyre inkább az import fölébe kerekednek.

− A mediterrán térségből származó és a honi áruk aránya az utóbbi 10 évben jelentősen megváltozott az utóbbiak javára. Napjainkban azt mondhatjuk, hogy telített és kiegyenlített a terménypiac. A korai zöldségfélék, a retek, a zöldhagyma és a salátafélék hazai választéka teljes, s immár itt vannak a fűtöttházi paprika, paradicsom, uborkafélék, a hajtatott sárgarépa is. Ugyanez jellemző az év többi hónapjaira is. Zöldségfélékből valószínűleg idén sem lesz hiány. A gyümölcs ellátással számítunk problémákra. Jelenleg ugyan az alföldi kajszibarackról hallottam becsléket: a termés jelentős része tönkre ment a március végi, április elejei fagyokban- osztotta meg értesüléseit Koncz Gyuláné.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!