Fagyveszély

2023.03.18. 10:30

Komoly fagykártól tartanak a bácskai gyümölcstermelők– galériával

Az Országos Meteorológiai Szolgálat már jó előre fagyveszélyre figyelmeztetett a péntekre virradó hajnalra. A Borota és Jánoshalma közötti szentkatai részen lévő gyümölcsösökben – 9 fokot mértek a termelők, akik aggódnak a rügyfakadásban lévő növényekért.

Pozsgai Ákos

A termelők többféle módon próbálnak védekezni a fagy ellen

Fotó: Pozsgai Ákos

– Borota és Jánoshalmi térségében hajnalra – 9 és – 7 °C közé csökkent a hőmérséklet – számolt be közösségi oldalán Czeller Zoltán, Jánoshalma polgármestere, akinek a szentkatai részen egy kéthektáros, többféle cseresznye- és sárgabarack-ültetvénye van.

– Egész éjszaka vízzel permeteztük a gyümölcsfákat, abban a reményben, hogy az ágakra, rügyekre fagyott jégréteg talán megvédi a virágokat a hidegtől.  Kevés esélye van, mivel az éjszaka folyamán – 9 °C volt a leghidegebb, napfelkeltekor – 7 Celsius-fokot mértünk. De megpróbáltuk… – írta bejegyzésében a polgármester, aki elmondta, hogy tavaly húsvétkor egyhetes fagy sújtotta az itteni gyümölcsültetvényeket, a saját kéthektáros ültetvényén mindössze tíz kilogramm gyümölcs termett.

A termelők többféle módon próbálnak védekezni a fagy ellen, az egyik, hogy vízzel permetezik a növényeket, Czeller Zoltán szerint azonban ez az eljárás is csak – 5 fokig lehet hatásos, így kérdéses, hogy a péntek hajnali fagy mennyire tizedelhette meg a várható termést.

A legrégebbi eljárás a füstölés, ezt alkalmazzák a leggyakrabban, ágak, gallyak, venyige és avar meggyújtásával füstöt képeznek. Másik technika, hogy a talajhoz közeli légréteget fagypont feletti hőmérsékletre melegítik, a fűtés történhet kályhákkal, infravörös hősugárzókkal, hőlégfúvó berendezésekkel vagy fagyvédelmi gyertyákkal. A fűtésen alapuló eljárások általános hátránya azonban, hogy jelentős élő munkaerőt igényel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!