Kecskemét

2023.03.21. 15:35

Farkas Sándor: történelmi léptékű forrást fordíthatunk a magyar vidék fejlesztésére 2027-ig – galériával

Hogyan lehet idén hozzájutni az új uniós agrártámogatásokhoz, és mire kell leginkább figyelni a támogatási kérelmek tavaszi benyújtási időszakában? – ez volt az egyik kiemelt témája az Agrárium 2023 konferenciának, amelyet kedden rendezett meg a Portfolio Csoport Kecskeméten. Az esemény nyitóelőadását Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese tartotta.

Lizik-Varga Katalin

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese

Fotó: Lizik-Varga Katalin

A hazai agrárgazdaság egyik fontos rendezvényét tartották meg kedden Kecskeméten, a Four Point by Sheraton Hotel és Konferenciaközpontban. A Portfolio Csoport Agrárium 2023 konferenciáján bemutatták azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét.  

Az államigazgatási, az üzleti-döntéshozói, a pénzügyi és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőinek és neves szakértőinek előadásain a részvevők kézzelfogható, a gyakorlatban is jól alkalmazható információkat kaptak, hogy a nehéz gazdasági és piaci környezetben is eredményes és jövedelmező gazdálkodási döntéseket tudjanak hozni a jövőben. 

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese beszédében elmondta, hogy a tavalyi év végén az Európai Bizottság elfogadta hazánk – a közös uniós agrárpolitika 2023 és 2027 közötti időszakára vonatkozó – stratégiai tervét. Mint mondta, kompromisszumkészen, de a magyar érdekeket szem előtt tartva sikerült az Európai Bizottsággal dűlőre jutni a közös agrárpolitika magyar stratégiai kereteit illetően. 

Hangsúlyozta: tudtuk, hogy ez a dokumentum alapjaiban fogja meghatározni a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlődési irányait a jövőben.

– A brüsszeli tárgyalások során arra törekedtünk, hogy az uniós kívánalmak mellett minél inkább megfeleljünk a hazai gazdasági, társadalmi és környezeti adottságoknak, illetve mindenekelőtt a gazdálkodói igényeknek – tette hozzá. 

A Four Point by Sheraton Hotel és Konferenciaközpontban tartották a konferenciát 
Fotós: Lizik-Varga Katalin

A miniszterhelyettes kiemelte: a közös agrárpolitika pillérein keresztül történelmi léptékű forrást fordíthatunk a magyar vidék fejlesztésére 2027-ig. 

– Fontos, hogy magának az ágazatnak, és magának az ágazatért felelős kormányzatnak is legyen jövőképe, melyre építeni lehet, s melyben minden vállalkozás képes elhelyezni önmagát – tette hozzá. Mint mondta, az Agrárminisztérium jövőképe az, hogy a gazdálkodás egy hosszú távon is jövedelmező és társadalmilag elismert foglakozássá, sőt hivatássá váljon.  

Az elmúlt időszakban a számos jól célzott és megfelelően időzített intézkedésnek és támogatásnak köszönhetően a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar jelentős fejlődésen ment keresztül. 

Hatékonysága, eredményessége jelentősen javult, ami tükröződik a főbb ágazati mutatókban is.  

A miniszterhelyettes elmondta, hogy a gazdálkodók 2021-ben 542 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre. A fejlesztési hullám pedig 2022 első felében is folytatódott. A mezőgazdasági beruházások volumene 23 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit. 2021 és 2022-ben 10 ezernél több mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozás számára 1200 milliárd forintnál nagyobb összeggel hagytak jóvá támogatási fejlesztésekhez kapcsolódó lehetőségeket. 

– A következő években még 1500 milliárd forint áll rendelkezésére a hasonló fejlesztések megvalósítására 

– hangsúlyozta Farkas Sándor. Hozzátette: büszkék vagyunk arra, hogy minden nehézség ellenére  a vidékfejlesztési program kifizetéseinek összege 2022-ben meghaladta a 400 milliárd forintot, ezzel tavaly rekordnagyságú összeg került a gazdálkodókhoz.   

– Az idei esztendőre a vidékfejlesztési pillérből finanszírozott beruházások, támogatási programok mögött soha nem látott mértékű költségvetési fedezet áll rendelkezésre – tette hozzá a miniszterhelyettes. Mint mondta, a 2023-as évi nemzeti költségvetésben 750 milliárd forint van ezen célokra rögzítve.

– Tehát a kormányzati szándék és a célrendszer világos! Jól látható, hogy komoly lehetőségek vannak ma ebben az ágazatban – hangsúlyozta a Farkas Sándor.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!