Kiskunhalas

2023.02.23. 06:50

Korlátlan gazdasági lehetőséget kínálhat a geotermikus energia

Széleskörű szakmai és társadalmi konszenzus alakult ki arról, hogy a geotermikus energia minél szélesebb körű hasznosítása elengedhetetlen Magyarország energiaszuverenitásának megerősítéséhez, egyebek mellett erről beszélt Bányai Gábor fejlesztési kormánybiztos, a térség (Fidesz-KDNP) egyéni országgyűlési képviselője Kiskunhalason a helyi útfejlesztések átadóján.

Pozsgai Ákos

Halason és környékén számtalan geotermikus villamoserőművet szeretnének létrehozni

Fotó: Pozsgai Ákos

Az elmúlt napokban megalakult a mintegy húsz szakmai szervezetet tömörítő Magyar Geotermikus Klaszter, amely célkitűzése a geotermia hazai fejlesztési lehetőségeinek felmérése annak érdekében, hogy ne más európai vagy globális szereplők döntsenek a hazai energiaszuverenitás ügyében.

– Az előzetes szakmai felmérések szerint Magyarország kiváló geotermikus adottságokkal rendelkezik – emlékeztetett Bányai Gábor, aki szerint komoly energia található a dél-alföldi régióban is különböző mértékben. Hozzátette: Öttömös, Pusztamérges, Kiskunhalas, Jánoshalma és Bácsalmásig bezárólag számtalan geotermikus villamoserőművet szeretnének létrehozni.

– Ennek megvannak a fizikai, műszaki és tudományos alapjai. Jelenleg várjuk, hogy az első próbafúrásokat, a kormány indítsa el a Magyar Villamos Művekkel együtt, és ha valóban beigazolódik, hogy a térségben vannak nagyon magas hőfokú rétegek 2,5-3 kilométer mélységben, akkor jelentős mennyiségű geotermikus energia áll majd rendelkezésre, ami az ipari fejlődéshez, a lakosság, a közintézmények, távhő ellátásához, agrár- és élelmiszeripari fejlesztéshez, az állami és magán hűtő tárolóházak, valamint üvegházak fűtéséhez, hűtéséhez ad lehetőséget. Amennyiben ez megvalósul, akkor korlátlan gazdasági lehetőséget kínál az egész térség számára – fejtette ki a kormánybiztos.

Az elmúlt 12 évben a geotermikus beruházások száma négy és félszeres volt az azt megelőző időszakénak, Magyarország vonakodott eddig kihasználni ezeket az adottságokat. Ennek oka az, hogy a geotermikus beruházások komoly költésigénnyel járnak, nem elhanyagolható pénzügyi kockázatot hordozhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!